Dostupni linkovi

Snimanje kadrova za film Angeline Jolie i u Sarajevu


Sa snimanja na lokaciji bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu, 18. novembar 2010
Sa snimanja na lokaciji bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu, 18. novembar 2010
Ovih dana tehnička ekipa slavne američke glumice Angeline Jolie boravi u Sarajevu gdje na nekoliko lokacija snima kadrove za potrebe njezinog prvijenca, radnog naslova, „Untitled love story“.

Nakon što je snimljen ambijent u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kod Opšte bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“, bivše kasarne Maršal Tito i Kozije ćuprije, snimanje se nastavilo na lokaciji Bijele i Žute tabije, starog dijela grada sa kojeg se pruža panorama na Sarajevo.

Sve prilaze oko Bijele tabije blorikala je policija, tako da su i mještani Vratnika okolnim putevima dolazili do svojih kuća.

Sa snimanja na lokaciji Kozije Ćuprije u Sarajevu, 18. novembar 2010
Cijela situacija je kompletno zainteresovala građane ovog dijela grada.

„Gore na topu upravo snimaju film Angeline Jolie. Prije nekoliko minuta su sa Kozije ćuprije došli na Tabiju. Inače, pratim cijelu situaciju, jer moj tata radi u sklopu filma. Znam da ona još nije stigla, ali mislim da sutra (petak, op.a.) Angelina treba da dođe, gdje će na Tabiji snimati još neke scene. O filmu znam da je ljubavna drama“, kaže jedna djevojka.

„Ono gore obezbjeđenje ne da prići. Mislim da Angelina snima film, odnosno isječci se prave kako je bilo u ratu. Javnost ne bi toliko privukao film da ga one ne režira, i smatram da će film kod nas dobro proći“, odgovara jedan mladić na pitanje šta se snima na Bijeloj tabiji.

„Nisam upućena šta se ovdje snima, jer nisam iz ovog dijela grada“
, kaže slučajna prolaznica.

„Vidim dosta kamera i glumačke ekipe, ali i zainteresovanih turista, no ne znam ko snima film“
, pojašnjava strani turista.

Samo nekoliko kadrova u BiH

Federalni ministar kulture i sporta BiH Gavrilo Grahovac još je početkom oktobra poništio odobrenje za snimanje igranog filma Angeline Jolie.

Sa snimanja na lokaciji Kozije Ćuprije u Sarajevu, 18. novembar 2010
Članice Udruženja „Žena - žrtva rata“ su na sastanku sa ministrom Grahovcem rekle da je, prema njihovim saznanjima, film Angeline Jolie ljubavna priča između silovane žene i njenog silovatelja. Kako su i same žrtve silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva.

Da bi se otklonile sve nedoumice proistekle iz filmskog sinopsisa, producentska kuća „Scout film“ poslala je kompletan scenarij resornom ministru, koji je ubrzo povukao odluku o zabrani snimanja filma.

Budući da su skoro sve scene snimljene u Budimpešti, tim Angeline Jolie se odlučio da samo nekoliko kadrova i scena snimi na autentičnim lokacijama u Sarajevu i Varešu.

Na pitanje kako građani gledaju na odluku ministra Grahovca da najprije onemogući snimanje da bi najzad povukao odluku, naši sagovornici ponudili su svoja mišljenja:

„Ja to gledam kao da je vlada tražila svoj tal u toj priči, da im ona plati kako bi mogla snimati. Takva je kod nas vlada, takav režim da bez para ništa ne može.“


„Smatram da je vlada trebala dozvoliti snimanje. Film je dobar za našu zemlju, pošto je ona ipak hollywoodska zvijezda, pa da se putem filma i u Americi malo čuje za nas.“

Nastavak snimanja filma Angeline Jolie za petak je planirano u Varešu.
XS
SM
MD
LG