Dostupni linkovi

Aktivisti u Amsterdamu zauzeli kuću sankcioniranog ruskog tajkuna


Sankcionisani ruski tehnološki tajkun Arkadij Volož, 3. juna 2014.

Aktivisti u Amsterdamu provalili su u peterospratnicu u vlasništvu sankcioniranog ruskog tajkuna Arkadija Voloža i tvrde da je planiraju koristiti kao privremeno sklonište za studente i druge mlade.

Volož je suosnivač i bivši izvršni direktor Yandexa, internetskog diva sa sjedištem u Moskvi koji se još naziva i ruskim Googleom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Opsežna akcija ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv slobode i disidentstva tokom posljednja dva desetljeća "pomela" je nacionalne internetske kompanije.

Rusija je izvršila pritisak na Yandex da sakrije priče koje su kritizirale Kremlj i da surađuje s nacionalnim sigurnosnim službama.

Aktivisti su s prozora Voloževe kuće, vrijedne 3,5 miliona dolara, izvjesili natpise koji kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu te Yandexove veze s ruskim sigurnosnim službama.

Evropska unija je uvrstila Voloža na listu sankcija i zamrznula njegovu imovinu u Uniji, nakon što je Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Kuća je od tada ostala prazna, a aktivisti tvrde da će dopustiti mladima da žive u zgradi dok Volož ne bude uklonjen s liste sankcija.

Nije bilo informacija hoće li amsterdamska policija intervenirati kako bi zaštitila imovinu.

Demonstranti su ranije provalili i u londonsku kuću milijardera Olega Deripaske, kao i u francusku kuću za koju se vjeruje da pripada jednoj od Putinovih kćerki.

Italijanski mediji u aprilu su izvijestili da su nepoznati aktivisti vandalizirali dvije vile u Italiji koje pripadaju vodećem prokremaljskom propagandistu Vladimiru Solovjovu.

Bazen vile u i Italiji u vlasništvu Vladimira Solovjeva obojen je u crveno, 6. aprila 2022.
Bazen vile u i Italiji u vlasništvu Vladimira Solovjeva obojen je u crveno, 6. aprila 2022.

XS
SM
MD
LG