Dostupni linkovi

Njemačka policija pretresla kuće ruskog tajkuna povezanog s Putinom


Puski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) rukuje se s ruskim biznismenom Ališerom Usmanovim u Kremlju, 27. novembar 2018. 
Puski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) rukuje se s ruskim biznismenom Ališerom Usmanovim u Kremlju, 27. novembar 2018. 

Njemačka policija je izvršila pretres 24 kuće i stana širom zemlje koji su navodno povezani sa ruskim tajkunom uzbekistanskog porijekla, Ališerom Usmanovim. Usmanov je poznat kao bliski saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Iz policije su rekli novinarima u Minhenu i Frankfurtu 21. septembra da su pretresi provedeni u vezi s navodnim kršenjem sankcija i pravila o pranju novca od strane ruskog oligarha. Nisu spomenuli ime ciljane osobe.

U izvještajima lokalnih medija navodi se da je među napadnutim zgradama bila i vila na jezeru Tegern koja pripada Usmanovu.

Novinske agencije citirale su izvore bliske istrazi koji su rekli da su pretresi povezani s Usmanovim i još četiri osobe koje se sumnjiče za izvlačenje nekoliko miliona eura stečenih u sklopu nezakonitih aktivnosti, uključujući utaju poreza.

U martu su njemački mediji izvijestili da su vlasti zaplijenile Dilbar, superjahtu od 156 metara vrijednu 600 miliona dolara koja pripada Usmanovu.

Usmanov je bio na šestom mjestu liste najbogatijih ljudi svijeta Sunday Timesa u 2021. godini.

On je jedan od desetaka ruskih milijardera koji su pogođeni zapadnim sankcijama nakon početka invazije na Ukrajinu.

Izvor: dpa, AFP i AP
XS
SM
MD
LG