Dostupni linkovi

Amnesty žali zbog 'bijesa' uzrokovanog njihovim izvještajem da Ukrajina ugrožava civile


Ukrajinski vojnici voze se ulicom u Pokrovsku, Donjeck, 8. juli

Amnesty International "duboko žali zbog nevolje i bijesa" koje je izazvao izvještaj u kojem se optužuje Ukrajina da je civile izložila ruskoj vatri.

U izvještaju od 4. avgusta navodi se da ukrajinska vojska ugrožava civile tako što se stacionira u stambenim zgradama, školama i bolnicama te pokreće protunapade iz gusto naseljenih područja.

Šefica ukrajinskog ureda Amnestyja podnijela je ostavku u znak protesta, optužujući organizaciju za ljudska prava da ponavlja propagandu Kremlja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da organizacija pokušala "amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu".

"U potpunosti stojimo iza svojih otkrića", rekla je skupina za ljudska prava, ali su naglasili da "ništa što smo dokumentirali što su ukrajinske snage radile ni na koji način ne opravdava ruska kršenja".

"To ne znači da Amnesty International smatra ukrajinske snage odgovornima za prekršaje koje su počinile ruske snage, niti da ukrajinska vojska ne poduzima odgovarajuće mjere opreza drugdje u zemlji", navodi se.

U izvještaju se navode incidenti u kojima su ukrajinske snage izgleda izložile civile opasnosti u 19 gradova i sela u regijama Harkiv, Donbas i Mikolajev.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U saopštenju od 7. avgusta, Amnesty je odbio povući tu ocjenu.

"Pronađeni su slučajevi u kojima su se ukrajinske snage smjestile tik uz mjesta gdje su živjeli civili, čime su ih potencijalno izložile opasnosti od nadolazeće ruske vatre."

Unatoč tome, Amnesty je priznao razmjere reakcija koje je njegov izvještaj izazvao.

"Amnesty International duboko žali zbog nevolje i bijesa koje je izazvalo naše saopštenje za javnost o borbenoj taktici ukrajinske vojske", stoji u saopštenju.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG