Dostupni linkovi

Amnesty International zatvara kancelarije u Hong Kongu zbog kineskog zakona


Policija nadgleda aktiviste u Hong Kongu, 4. april 2021.
Policija nadgleda aktiviste u Hong Kongu, 4. april 2021.

„Amnesty International“, međunarodna organizacija koja se bori za zaštitu i unaprijeđenje ljudskih prava, najavila je u ponedjeljak 25. oktobra da zatvara svoje kancelarije u Hong Kongu, prenosi Reuters.

Amnesty je saopštio da je za njih i druge organizacije koje se bave ljudskim pravima postalo „praktično nemoguće“ da rade slobodno bez straha od kazne, i to zbog zakona o bezbjednosti koji je nametnula Kina.

Andžula Mija Sing Bais (Anjhula Mya Singh Bais), direktor međunarodnog odbora Amnestija, rekla je da će do kraja godine zatvoriti obje kancelarije, podsjećajući da je nadzor na ovaj sektor sve oštriji, i da je najmanje 35 grupa zbog novog zakona prisiljeno da prestane sa radom.

„Zbog okruženja represije i stalne nesigurnosti koje je kreirao zakon o nacionalnoj bezbjednosti, nemoguće je znati koje aktivnosti mogu da dovedu do krivičnih sankcija“, istakla je Bais.

Portparol Biroa bezbjednosti, u vladi Hong Konga, za Reuters je rekao da „svaka osoba ili organizacija mora da poštuje zakone Hong Konga“, te da legislativa o bezbjednosti „poštuje ljudska prava“.

U prošlosti, Hong Kong je bio jedan od centara nevladinog sektora u Aziji. Mnoge je privlačila vladavina prava i široka autonomija ovog grada – što je bilo i zagarantovano, kada je Peking ponovo preuzeo vlast nad bivšom britanskom kolonijom, 1997. godine.

Ove godine, između ostalih, rasformiralo se nekoliko sindikata, nevladinih organizacija i profesionalnih grupa, dok je dio NVO sektora prešao na Tajvan.

Vlasti u Hong Kongu i Pekingu tvrde da zakon o nacionalnoj bezbjednosti osigurava individualna prava, i tvrde da su zakonska rješenja potrebna, da bi se obezbjedila stabilnost, nakon što su milioni protestovali 2019. godine, tokom više mjeseci.

Demonstranti već dugo traže od kineskih komunističkih vlasti da se povinuje ustavu, da gradu obezbijedi slobode i punu demokratiju u skladu sa aranžmanom „jedna zemlja, dva sistema“.

Pod široko definisanom legislativom u oblasti bezbjednosti, subverzija, secesija, saradnja sa stranim snagama, ali i terorizam – mogu biti sankcionisani i sa doživotnom zatvorskom kaznom. Od njene implementacije, mnogi prodemokratski aktivisti i političari su završili u zatvoru ili egzilu.

Hong Kong, zvanično Hong Kong specijalna administrativna oblast Narodne Republike Kine, grad je koji je zajedno s Makaom, jedna od dvije specijalne administrativne oblasti Kine.

Grad ima jednu od najliberalnijih privreda na svijetu i veliki je međunarodni finansijski i trgovinski centar.

Nekada je bio britanska kolonija, a danas je pod upravom Kine, pod politikom "jedna zemlja, dva sistema".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG