Dostupni linkovi

Zatvorske kazne aktivistima u Hong Kongu zbog bdenja za Tjenanmen


Aktivisti i aktivistkinje u znak podrške osuđenima za učešće u bdenju, ispred suda u Hongkongu, 15. septembar 2021.
Aktivisti i aktivistkinje u znak podrške osuđenima za učešće u bdenju, ispred suda u Hongkongu, 15. septembar 2021.

Sud u Hongkongu osudio je devet pristalica prodemokratskog pokreta na kazne od šest do deset meseci zatvora zbog učešća prošle godine u bdenju u znak sećanja na represiju na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Još tri osobe su osuđene uslovno zbog učešća na ilegalnom skupu ili zbog podsticanja drugih na učešće.

Presude su donete nedelju dana posle podizanja optužnice protiv troje članova opozicionog udruženja "Hongkong Alajans" (Hong Kong Alliance), koje organizuje godišnje bdenje.

Bivša britanska kolonija, koja se 1997. godine vratila pod kinesku vlast uz obećanje poštovanja ljudskih prava i sloboda, tradicionalno održava najveće bdenje na svetu 4. juna. Ali, poslednja dva bdenja zabranila je policija pozivajući se na ograničenja zbog pandemije korona virusa na javnim okupljanjima.

Nakon masovnih prodemokratskih protesta u Hong Kongu 2019., mnogi aktivisti su zabranu videli kao pokušaj da se ugasi svaki znak otpora zvaničnom Pekingu. Vlasti Hong Konga su to demantovale.

Uprkos zabrani, hiljade ljudi došlo je da zapale sveće širom grada 2020. godine, a manje grupe su to učinile i 2021. godine.

Policija je prošle nedelje takođe pretresla prostorije zatvorenog muzeja 4. juna posvećenog žrtvama na Tjenanmenu.

Muzej, koji je zatvoren 2. juna zbog istrage Odeljenja za higijenu hrane i životne sredine u vezi sa licenciranjem, ponovo je otvoren na mreži kao "8964 muzej" i sada radi nezavisno od Udruženja.

Prošlog juna, Peking je nametnuo opsežan zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga koji se odnosi na otcepljenje, subverziju i terorizam.

Prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti do sada je uhapšeno više od 100 ljudi. Zvaničnici Pekinga i Hong Konga kritikovani su zbog poništavanja sloboda obećanih Hong Kongu, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

XS
SM
MD
LG