Dostupni linkovi

Amfilohije nepoželjan u Dubrovniku


Mitropolit Amfilohije ispred crkve na Rumiji
Mitropolit Amfilohije ispred crkve na Rumiji
Najava da bi se u Dubrovniku, na međunarodnoj Skupštini pravoslavlja koja je u utorak počela, mogao pojaviti mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, dovela je do žestokog negodovanja dubrovačkih vlasti za koje je srpski mitropolit nepoželjan zbog uloge u ratnim zbivanjima 90-ih. Iz mitropolije su oštro reagovali optužujući dubrovačku upravu za klevetništvo. No, skup pravoslavaca ipak je počeo bez Amfilohijevog prisustva

Djelovanje mitropolita Amfilohija obilježili su ekstremistički i nacionalistički stavovi koji su suprotni hrišcanskoj etici, a služili su podsticanju sukoba koji su doveli do krvoprolića i ratnih zločina, navele su gradske vlasti Dubrovnika u prvoj reakciji na najavu kako će na Međunarodnu Skupštinu pravoslavlja u tom gradu doći poglavar Srpske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

Gradska Uprava je konstatovala kako neće dopustiti da se prisustvom Amfilohija uništava duh suživota vjera i naroda i vrijeđaju sve Dubrovkinje i Dubrovčani. Uslijedila je oštra reakcija Srpske crkve koja je odluku dubrovačkih vlasti nazvala klevetničkom, nepristojnom, ishitrenom i neopreznom i poručila kako Amfilohije i nije imao namjeru da putuje u Dubrovnik. Poznati dubrovački novinar Luko Brailo kaže kako su tenzije u gradu pod Srđom splasnule nakon što je postalo jasno da Amfilohije ne dolazi.

"Dubrovčani su naravno sa razlogom osjetljivi pa su se danas među ljudima pojavile fotokopije glasovitog izdanja podgoričke Pobjede"Rat za mir". Unutra među poznatim fotografijama je i ona kada mitropolit Amfilohije posjetio tada borce na dubrovačko hercegovačkom ratištu, kada je on sa guslama između njih i kako piše u legendi ispod fotografije. On je njima oguslao odlomak iz Mojkovačke bitke. Svi iole obavješteniji znaju kakva je bila njegova uloga tokom 90 tih i poslije toga",
kazao je Brailo.

Skup dobio političku dimenziju

Tatjana Šimac Bonacić zamjenica dubrovačkog gradonačelnika takođe u izjavi za Radio Slobodna Evropa, kao ključni problem, potencira Amfilohijev obilazak dubrovačkog ratišta.
Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika: Svoje prostore možemo davati kome želimo. Odnosno, možemo svakom dobronamjerniku u grad, ali ne možemo prihvatiti govor mržnje jer se vjera ne smije koristiti za podjele.

"Dobrodošlicu uvijek u gradu želimo svakome. Međutim, ostaje da svoje prostore možemo davati kome želimo. Odnosno, možemo svakom dobronamjerniku u grad, ali ne možemo prihvatiti govor mržnje jer se vjera ne smije koristiti za podjele. Vjera se mora koristiti za širenje razumijevanja među narodima", kazala je ona.

Žestoko negodujući srpska crkva pozvala se na, kako se ističe, ogroman ugled koji Mitropolit Amfilohije ima u čitavom hrišćanskom, ne samo pravoslavnom svijetu. Na pitanje da li to znači da je svojim protivljenjem dolasku Amfilohija upravo dubrovačka vlast atakovala na ideju ekumenizma, vjerske toleranacije i poštovanja različitosti, Šimac Bonačić je odgovorila:

"Ni slučajno ne prihvaćam to upravo zbog toga što smo mi konferenciju izabrali, dali smo to da se ta konferencija održava u Dubrovniku zato što je grad duge povijesti, protkane vrijednostima tolerancije i ekumenizma".

Hrvatski mediji uveliko se u najnovijim izdanjima bave likom i djelom mitropolita Amfilohija. Podsjeća se na njegov obilazak dubrovačkog ratišta, ali i citat "hrabrenje " ostalih vojnih jedinica koje su harale hrvatskim jugom. Posebno ukazuju na to kako je Amfilohije 91. u cetinjskom manastiru uz najveće počasti ugostio Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu formaciju "Tigrovi". No uprkos svemu da je Amfilohije poslije rata ipak boravio u Dubrovniku i to prošle godine na vjerskoj svečanosti potvrdio nam je novinar Luko Brailo.

"Ali to je prošlo utiho, u okviru crkve, u okviru liturgije dok je ovaj skup koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika hrvatskog Sabora Luke Bebića htio ne htio dobio jednu političku dimenziju tim više što i ljudi koji vode međunarodnu skupštinu pravoslavlja su,osim tih vjerskih elemenata duboko su uvezani i u politički život Rusije i ostalih zemalja sa dominatno pravoslavnim stanovništvom", kazao je Brailo.
XS
SM
MD
LG