Dostupni linkovi

Većina Amerikanaca smatra da Bajden nije dovoljno čvrst prema Rusiji


Američki predsednik Džo Bajden

Mnogi Amerikanci se i dalje pitaju da li predsednik Džo Bajden pokazuje dovoljno čvrstine u odgovoru na rusku invaziju u Ukrajini, iako većina odobrava korake koje SAD već preduzimaju, a malo njih želi da se američke trupe umešaju u sukob.

Anketa Centra za istraživanje javnih poslova agencije Asošiejted pres-NORC pokazuje da 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden "nije bio dovoljno čvrst" u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Trideset šest odsto smatra da je njegov pristup ispravan, dok 8 odsto kaže da je previše čvrst.

Ali kako se rat odugovlačio, želja Amerikanaca da se njihova zemlja aktivnije uključi je splasnula. Trideset dva odsto Amerikanaca kaže da bi SAD trebalo da imaju glavnu ulogu u sukobu. To je smanjeno sa 40 odsto prošlog meseca, iako je to i dalje nešto više od 26 procenata koji su to rekli u februaru. Dodatnih 49 odsto kaže da bi SAD trebalo da imaju manju ulogu.

Anketa i naknadni intervjui sa ispitanicima pokazuju da mnogi Amerikanci, reagujući na slike ubijanja Ukrajinaca i ruskih snaga koje su navodno počinile ratne zločine, žele da vide više akcija u cilju zaustavljanja Putina. Većina — 57 odsto — kaže da veruje da je Putin naložio svojim trupama trupe da počine ratne zločine. Samo 6 procenata kaže da nije, dok 36 odsto kaže da nije sigurno.

Većina Amerikanaca je za to da SAD sankcionišu Rusiju zbog invazije, obezbede oružje Ukrajini i prihvate izbeglice iz Ukrajine u SAD.

Više Amerikanaca takođe podržava nego se protivi raspoređivanju američkih trupa u Istočnu Evropu u cilju podupiranja saveznika u NATO-u, dok oko dve trećine kaže da je članstvo u u ovom savezu dobro za SAD.

Međutim, većina – 55 odsto – protiv je raspoređivanja američkih trupa u Ukrajinu da se bore protiv ruskih snaga, dok je samo 22 procenta za.

Bajden se suočava sa drugim značajnim političkim izazovima uoči izbora za Kongres na sredini mandata na jesen, sa inflacijom najvišom u poslednje četiri decenije i rastućim cenama energije što je dodatno pogoršao rat u Ukrajini.

Anketa sugeriše da bi se ravnoteža u kompromisu između sankcija Rusiji i stanja u američkoj ekonomiji mogla pomeriti. Sa malom razlikom, Amerikanci kažu da je veći prioritet sankcionisanje Rusije što je moguće efikasnije u odnosu na ograničavanje štete po američku ekonomiju – 51 naspram 45 odsto.

Prošlog meseca, više njih je reklo da su dali prioritet sankcionisanju Rusiji u odnosu na ograničavanje štete po ekonomiju – 55 prema 42 procenta.

Entoni Kordesman, predsedavajući za strategiju u Vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, primetio je da Amerikanci u velikoj meri podržavaju mnoge akcije koje Bela kuća već preduzima.

Izgradnja ukrajinske protivvazdušne odbrane ili slanje više tenkova i aviona takođe zahteva uspostavljanje logistike, uključujući radare i mogućnosti održavanja, što traje mnogo duže nego što bi mnogi očekivali, rekao je Kordesman.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG