Dostupni linkovi

Američki ciljevi ostaju isti


Predsednik Barak Obama govori pred Generalnom skupštinom u sedištu UN, New York, 23. septembar 2010.
Predsednik Barak Obama govori pred Generalnom skupštinom u sedištu UN, New York, 23. septembar 2010.
Američki predsednik Barak Obama pozvao je u UN svetske lidere da se ujedine oko podrške izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

Govoreći na 65. zasedanju Generalne skupštine UN, Obama je apelovao na svetske vođe da ostave iza sebe godine cionizma i pesimizma i zajedno rade na dogovoru Izraelaca i Palestinaca.

“Razgovore treba dovesti do kraja. Sada je vreme da obe strane pomognu jedna drugoj i prevaziđu prepreke. Sada je vreme da se izgradi poverenje i da bude ostavljen prostor za stvaranje znatnog napredka,” rekao je Obama.

Bez postizanja dogovora, rekao je Obama, biće proliveno još krvi a "Sveta zemlja će ostati simbol razlika, umesto zajedničke ljudskosti".

“Ovoga puta treba da posegnemo za onim najboljim u nama. Ako radimo, iduće godine možemo imati sporazum koji će dovesti do nove članice UN, nezavisne suverene države Palestine, koja zivi u miru sa Izraelom", naglasio je Obama.

Dok je Obama govorio u sedištu UN u Njujorku, mesto rezervisano za izraelskog predstavnika bilo je upražnjeno zbog jevrejskog praznika, dok je Palestince predstavljao njihov lider Mahmud Abas.

Iako je najveći deo govora posvetio bliskoistočnim pregovorima, Obama se osvrnuo i na pitanje globalne bezbednosti, posebno kada je reč o razvoju iranskog nuklearnog programa.

"Vrata ostaju otvorena za diplomatiju ako Iran odluči da prođe kroz njih. Ali, iranske vlasti moraju da pokažu jasnu privrženost i uvere svet u miroljubive namene njihovog nuklearnog programa", poručio je Obama.

Američki predsednik govorio je i o neophodnosti poštovanja ljudskih prava i prava žena, jačanju demokratije i otvorenog društva.

"Zalažemo se za te univerzalne vrednosti. Oni koji brane te vrednosti svojih naroda, biće nam najbliži prijatelji i saveznici, oni koji su protiv, poput terorističkih grupa i radikalnih režima, odlučili su da budu naši protivnici", naglasio je Obama.

On je dodao da tiranija još postoji, i u tom smislu pomenuo talibane u Avganistanu, vlast u Severnoj Koreji i naoružane grupe u Kongu.

"Dok gonimo najgore svetske ekstremiste, takođe pristupamo uklanjanju nuklearnih pretnji", ističe Obama i podseća na sporazum sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog atomskog naoružanja.

Američki lider nije propustio da podseti da je "Iran jedina zemlja članica Sporazuma o neširenju nukelarnog naoružanja koja ne može da potvrdi miroljubivu prirodu svog nuklearnog programa".

Američki predsednik je pomenuo izazov klimatskih promena i obavezu svih velikih privreda da smanje emisiju štetnih gasova. On je, takođe, istakao i na još jednu jedinstvenu odgovrnost SAD koja proizlazi iz njiihove pozicije velike sile, podsetivši na pomoć Pakistanu i Haitiju, ugroženim prirodnim katastrofama.

"Nemojte samo stajati po strani, nemojte ćutati kada se zatvaraju disidenti i prebijaju demonstranti bilo gde u svetu", zaključio je Obama.
XS
SM
MD
LG