Dostupni linkovi

Senat izazvao Trumpa sankcijama Rusiji


Američki Senat, Washington
Američki Senat, Washington

Američki senat jučer je gotovo jednoglasno odobrio teške sankcije o Rusiji i poslao zakon Bijeloj kući, stavljajući predsjednika Donalda Trumpa pred veliku dilemu s obzirom da on ponavlja kako mu je cilj poboljšati odnose s Moskvom. Zakon se nadovezuje na postojeće sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore i agresiju u Ukrajini, dok nove mjere sankcioniraju i rusku vojnu akciju u Siriji.

Bijela kuća izjavljuje da pozdravlja teške sankcije protiv Rusije, kao i Irana i Sjeverne Koreje koje su uključene u prijedlog zakona, ali prigovara zbog vezivanja ruku predsjednika koji je želio ispuniti obećanja iz kampanje o suradnji s Rusijom na područjima poput zajedničke borbe i konačnog poraza militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Predsjednik Trump još nije donio odluku hoće li potpisati ili staviti veto na zakon, saopćili su u Bijeloj kući.

Jaka, dvostranačka podrška prijedlogu zakona u Kongresu, gdje ga je prihvatio i Zastupnički dom velikom većinom, sa samo tri glasa protiv, znači da bi veto predsjednika mogao biti odbačen.

To bi bio veliki udarac Trumpu i onemogućit će mu da vrati Moskvi diplomatsku imovinu koja je oduzeta Rusiji odlukom njegovog prethodnika Baracka Obame zbog ruskog miješanja u američke predsjednilke izbore.

Rusija, koja je u više navrata odbila tvrdnje da se miješala u kampanju, ove godine je zatražila povratak te imovine u razgovorima s visokim dužnosnicima State Departmenta, u suprotnom je obećala odmazdu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da akcija Kongresa povećava već velike napetosti između Washingtona i Moskve i da je to "tužno". Obećao je odgovoriti na isti način.

"Nemoguće je beskrajno tolerirati ovu bijedu prema našoj zemlji", kazao je Putin novinarima tokom posjete Finskoj dodajući da "to nadilazi sve razumne granice".

"Ove sankcije također su apsolutno nezakonite s gledišta međunarodnog prava. Vrlo je tužno da se američki i ruski odnosi žrtvuju za rješavanje pitanja unutarnje politike u SAD-u. Šteta je jer zajedničkim djelovanjem zajednički možemo rješavati probleme koji daleko više brinu narode Rusije i Sjedinjenih Država​", kazao je Putin.

Putin: Nezakonite sankcije
Putin: Nezakonite sankcije

No članovi Kongresa izjavili su kako je zakon nužan u svjetlu dokaza o ruskom miješanju u izbore, a koji su izašli na vidjelo.

"Sjedinjene Američke Države moraju poslati snažnu poruku Vladimiru Putinu i svakom drugom agresoru da nećemo tolerirati napade na našu demokraciju", izjavio je predsjednik senatskog Komiteta za oružane snage John McCain.

Čelnici Trumpove republikanske stranke pozvali su predsjednika da potpiše zakon.

"Ne mogu zamisliti da bi itko ozbiljno razmišljao o stavljanju veta na ovaj zakon", rekao je predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata Bob Corker.

Zakon je usmjeren na Putina i oligarhe koji su mu bliski zbog korupcije i kršenja ljudskih prava. Također su teško pogođeni kritični sektori ruske ekonomije, uključujući prodaju oružja i izvoz energije.

U predloženim izmjenama zakona zaštićene su američke naftne kompanije, ali i evropski saveznici kako sankcije ruskom energetskom sektoru ne bi otežale pristup naftnim i plinskim resursima izvan Rusije.

Europski čelnici ukazali su kako te izmjene možda neće biti dovoljne da bi smanjili svoje protivljenje zakonu.

Sankcije Sjevernoj Koreji namjeravaju spriječiti ambiciju Pyongyanga za stvaranjem nuklearnog oružja onemogućavajući im pristup financijskim sredstvima potrebnim za nuklearni program.

Prijedlog zakona zabranjuje brodovima u vlasništvu Sjeverne Koreje ili zemalja koje se odbijaju pridržavati rezolucija Ujedinjenih naroda da ulaze u američe vode i luke.

Robi proizvedenoj prisilnim radom u Sjevernoj Koreji također bi bio zabranjena uvoz u Sjedinjene Države.

Paket sankcija nameće obvezne kazne ljudima uključenim u program balističkih raketa u Iranu i svima koji posluju s njima na tom programu.

Sankcije za terorizam bi se primjenjivala i na Islamsku revolucionarnu gardu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG