Dostupni linkovi

Američki elitni sajber operateri po prvi put delovali iz Hrvatske


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Po prvi put u istoriji Komande za sajber odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tim elitnih odbrambenih sajber operatera bio je raspoređen u Hrvatskoj, da traži zlonamjerne sajber aktivnosti na partnerskim mrežama.

Time su, kako je saopšteno iz ove komande, došli do novih saznanja, ali i partnerstva koje će da ojača njihove odbrambene kapacitete.

"Ovakva partnerstva u oblasti sajber bezbjednosti su ključna u savremenom svijetu, jer proširuju naše domete i mogućnosti", izjavio je direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), Daniel Markić.

"Suočavamo se sa istim protivnicima i prijetnjama u sajber prostoru, i dobijamo značajne uvide u našu sajber otpornost, što je postalo jedan od ključnih ciljeva nacionalne bezbjednosti", dodao je on.

Nacionalna sajber jedinica (Cyber National Mission Force – CNMF) ove američke komande redovno obavlja "operacija lova unaprijed" širom svijeta, sa namjerom da saznaju aktivnosti svojih neprijatelja u cilju poboljšanja svoje odbrane, ali i sajber bezbjednosti zemalja partnera.

Tim sačinjen od vojnog i civilnog osoblja iz SAD-a je radio zajedno sa ekspertima iz hrvatske SOA, tražeći maliciozne sajber aktivnosti i ranjivosti sistema, na mrežama od nacionalnog značaja.

Oni su se nedavno vratili u SAD, sa proširenim znanjem o metodologijama i sposobnostima svojih partnera, ali i neprijatelja.

"Za nas, ne radi se samo o traženju sličnih prijetnji na mrežama naših partnera koje srećemo kod kuće, pa upotrebi tih iskustava u SAD-u, nego o partnerstvima koje smo tamo razvili. Impresioniran sam nivoom organizacije i proaktivnosti centra za sajber bezbjednost SOA koji sam vidio dok smo radili zajedno", rekao je vođa američkog tima, čije ime ne može biti objavljeno iz bezbjednosnih razloga.

Ove operacije su dio konstantne strategije američke Komande za sajber odbranu, čiji je cilj proaktivno jačanje odbrane u SAD-u i prekidanje zlonamjerne sajber aktivnosti u američkoj infrastrukturi.

"Bila nam je čast što smo mogli poslati neke od najboljih operativaca u Hrvatsku, da tražimo zajedničke prijetnje zajedno sa partnerima", rekao je general-major William J. Hartman, komandant Nacionalne sajber jedinice.

"Naši timovi se ne vraćaju samo sa saznanjima koja jačaju našu odbranu, i daju podršku našim saveznicima, nego i sa profesionalnim odnosima, koji će u narednim godinama nastaviti da rastu kroz zajednički rad", istakao je Hartman.

Zaključno sa avgustom 2022, CNMF je obavio 35 ovakvih operacija u 18 država, uključujući Estoniju, Litvaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Ukrajinu – i to na preko 50 inostranih mreža.

U sajber bezbjednosti, "lov" predstavlja aktivnost na traženju i ublažavanju prijetnji koje se detektuju na mreži ili sistemu. Operacija "lova unaprijed" na ublažava prijetnje, one omogućuju partnerima da se obračunaju sa njima.

"Ovi odbrambeni operativci su lovci, utrenirani da znaju ponašanje svojih meta. Oni su eksperti u pretraživanju, i pronalaženju zlonamjernih i suptilnih tehnika, a mi onda ta saznanja dijelimo sa partnerima", rekao je vođa CNMF-a u borbi protiv ruskih prijetnji.

Osim što se bore sa zlonamjernim napadama na mreže, podatke i platforme, SAD i saveznici dolaze do važnih saznanja o neprijateljskim taktikama, tehnikama i procedurama.

"Međunarodna partnerstva su ključna za spriječavanje brojnih sajber napada iza kojih stoje države, a koji ugrožavaju našu nacionalnu bezbjednost", istakao je Markić.

"Što su složeniji izazovi u sajber bezbjednosti, naš odgovor mora biti obimniji", zaključio je on.

XS
SM
MD
LG