Dostupni linkovi

Američki kongresmeni odobrili 24 milijarde dolara veći vojni budžet od traženog


Konačni vojni troškovi su za 24 milijarde dolara veći od onih koje je predsjednik SAD Džo Bajden tražio (ilustrativna fotografija)
Konačni vojni troškovi su za 24 milijarde dolara veći od onih koje je predsjednik SAD Džo Bajden tražio (ilustrativna fotografija)

Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa odobrili su u utorak uveče, 7. decembra, zakon koji će obezbijediti 768 milijardi dolara za vojsku za fiskalnu 2022. godinu.

Usvajanje zakona sa 363 glasova za i 70 protiv došlo je nakon sedmica neobično sporne debate oko godišnjeg budžeta za odbranu tokom koje su pokrenuta brojna pitanja, prenosi Voice of America na srpskom jeziku.

Konačna verzija, koja je napravljena na sastancima iza zatvorenih vrata lidera iz Predstavničkog doma i američkog Senata, uključuje stvaranje nezavisne komisije za istragu 20 godina dugog rata Sjedinjenih Država u Avganistanu, 300 miliona dolara pomoći ukrajinskom oružanim snagama i izjava podrške odbrani samoupravnog Tajvana koji je Kina obećala da će anektirati, čak i silom.

Takođe se zabranjuje Ministarstvu odbrane da kupuje bilo kakve predmete koje proizvode muslimanski Ujguri koji su zatočeni u kineskom regionu Sinđang.

Predlog zakona takođe predviđa postavljanje novog, nezavisnog specijalnog tužioca za žrtve koji će se baviti optužbama za silovanje, seksualne napade i druga teška krivična djela, uklanjajući ova ovlašćenja iz nadležnosti redovnih vojnih komandanata.

Nekoliko drugih stavki je uklonjeno iz zakona pre konačnog glasanja, uključujući ukidanje mjere usvojene 2002. godine kojom je odobrena vojna sila protiv Iraka, kao i mjere koja zahtjeva od žena da se registruju za sistem koji regrutuje Amerikance u vojsku tokom rata, čemu su se oštro protivili konzervativci koji se protive prisiljavanju žena da se bore u nacionalnim ratovima.

Konačni trošak zakona za 24 milijarde dolara je veći od onoga što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) tražio u svom prvobitnom predlogu budžeta.

Predlog zakona se sada prenosi Senatu, za koji se očekuje da će dati svoje konačno odobrenje tokom ove nedjelje nakon što tamošnji zakonodavci nisu uspjeli da usaglase sopstvenu verziju.

XS
SM
MD
LG