Dostupni linkovi

Predstavnički dom poništio Trampov veto na odbrambeni budžet, usvojio 2.000 dolara pomoći


Predstavnički dom američkog Kongresa poništio je u ponedeljak veto predsednika Donalda Trampa (Trump) na zakon o finansiranju odbrane.

Istovremeno, ovo telo, u kome većinu imaju demokrate, podržalo je povećanje pomoći Amerikancima sa 600 na 2.000 dolara od posledica COVID-19, što je tražio i Tramp, prenosi Rojters.

Republikanci i demokrate zajedno protiv Trampovog veta

Odluka o poništenju veta je usvojena sa 322 glasa za i 87 protiv, što je znatno više od potrebne dvotrećinske većine, jer je 109 republikanaca stalo na stranu demokrata.

Ako ovaj stav podrži i dve trećine članova Senata, to bi bilo prvo poništavanje Trampovog veta otkako je preuzeo dužnost predsednika. Glasanje u Senatu očekuje se ove nedelje.

Zakonom o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), predviđeno je više od 740 milijardi dolara za vojne programe i izgradnju infrastrukture, te povećanje plata za pripadnike vojske od 3 procenta.

Tramp je svoj veto obrazložio između ostalog prigovorom na plan za preimenovanje vojnih baza nazvanih po liderima secesionističkih južnih država koje su podržavale ropstvo u građanskom ratu u 19. veku.

Demokratski senator Džek Rid (Jack Reed) je kritikovao potez američkog predsednika ističući da je time pokazao "više posvećenosti bazama nazvanim po čelnicima Konfederacije nego muškarcima i ženama koji brane našu naciju".

Tram je nazvao pomenuti zakon i "poklonom Kini i Rusiji".

Poništavanje njegovog veta u Predstavničkom domu je bilo očekivano jer je pomenuti zakon usvojen velikom većinom u ovom domu kao i u Senatu.

Odobrena pomoć od 2.000 dolara koju je tražio Tramp

Istovremeno, Predstavnički dom glasao je sa 275-134 za povećanje pomoći od posledica COVID-19 u iznosu od 2.000 dolara po svakom građaninu, što je bio i Tramov zahtev.

Ova odluka je prosleđena Senatu pod kontrolom republikanaca koji se protive ovom iznosu.

Republikanac Tramp prošle nedelje je zapretio blokadom zakona o pomoći i finansiranju vladinih agencija, ako Kongres ne poveća stimulativne isplate sa 600 na 2.000 za svakog Amerikanca i ne smanji potrošnju za druge namene.

U nedelju je odustao od svojih zahteva jer bi u suprotnom vladine agencije od ponedeljka 28. decembra ostale bez novca za funkcionisanje.

Međutim, demokrate u Kongresu već dugo žele olakšice u iznosu od 2.000 dolara i iskoristili su retku tačku saglasja sa Trampom da ponovo pokrenu to pitanje – ili da bar ostane zabeleženo da su republikanci protiv – ponovo glasavši u ponedeljak, manje od mesec dana pre nego što aktuelni predsednik napusti funkciju.

Ukupno 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dvoje demokrata usprotivilo se povećanju u ponedeljak, koje je trebalo da podrži dve trećine prisutnih na zasedanju ovog tela.

Tramp, koji je na novembarskim izborima izgubio od demokratskog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden), ali je odbio da prizna poraz, konačno je potpisao paket od 2,3 hiljade milijardi dolara, nakon što je odugovlačio uz prikrivenu pretnju vetom. Ali, nastavio je da zahteva pomoć od 2.000 dolara.

Ovaj iznos uključuje 1,4 hiljade milijardi dolara za finansiranje vladinih agencija i 892 milijarde dolara za pomoć od posledica COVID-19.

Nije jasno kako će proći predlog za povećanje pomoći u Senatu, gde su se pojedini republikanski članovi žalili da bi dovelo do rasta izdataka za nekoliko stotina milijardi dolara: tačnije 464 milijardi dolara, prema podacima Zajedničkog odbora za oporezivanje.

Senat treba da se sastane u utorak. Vođa republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) u nedelju nije pomenuo planove za glasanje o povećanju, pozdravljajući Trampovo potpisivanje zakona.

Od pandemije korona virusa umrlo je skoro 330.000 ljudi u SAD. Ona je istovremeno izazvala velike ekonomske probleme, a milioni porodica oslanjali su se na naknade za nezaposlene i sredstva za pomoć iz fonda za borbu protiv COVID-19.

Vrednost akcija na svetsim berzama je porasla nakon što je Tramp odobrio paket.

Upitan da li podržava povećanje uplata na 2.000 dolara, Bajden je odgovorio: "Da."

Republikanci iz Džordžje Keli Lefler (Kelly Loeffler) i Dejvid Perdju (David Perdue), koji će se sledećeg meseca suočiti sa krucijalnim ponovljenim izborima za Senat, koji mogu da odrede koja će partija kontrolisati ovu instituciju, pozdravili su Trampov potez, ne precizirajući da li treba povećati isplate.

Dok je trajala rasprava u Predstavničkom domu, predsedavajuća ovog tela Nensi Pelozi (Nancy Pelosi), rekla je: "Republikanci imaju izbor – da glasaju za ovaj zakon ili da uskrate američkom narodu veće isplate koje su im potrebne".

Međutim, republikanski predstavnik Kevin Bredji (Brady) rekao je da zakon ničim ne pomaže ljudima da se vrate na posao.

"Brinem se da, pošto tako na brzinu potrošimo još 500 milijardi dolara, ovu pomoć ne usmerimo Amerikancima koji najviše pate i kojima je ta pomoć potrebna," istakao je Brejdi.

Američko Ministarstvo finansija predviđa slanje prvog talasa stimulativnih čekova od 600 dolara pojedincima i domaćinstvima već ove nedelje, kako je ranije planirano, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG