Dostupni linkovi

SAD: Na Afganistancima je da brane zemlju od talibana


Talibani patroliraju Kunduzom na sjeveru Afganistana (9. august 2021.)
Talibani patroliraju Kunduzom na sjeveru Afganistana (9. august 2021.)

Sjedinjene Države rekle su da je na afganistanskim sigurnosnim snagama da brane zemlju nakon što su talibanski militanti 9. augusta zauzeli šesti glavnig gradova pokrajina, zajedno s pograničnim gradovima i trgovačkim putevima.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će američka vojna misija u Afganistanu završiti 31. augusta, tvrdeći da afganistanski narod mora sam odlučiti o svojoj budućnosti i da neće poslati drugu generaciju Amerikanaca u 20-godišnji rat.

Američki izaslanik za Afganistan Zalmaj Kalilzad otputovao je u Katar gdje će pokušati "pritisnuti talibane da prekinu vojnu ofanzivu te da pregovaraju o političkom nagodbi", izvijestio je State Department 9. augusta.

U trodnevnim razgovorima predstavnici vlada i multilateralnih organizacija će zahtijevati "smanjenje nasilja i primirje, te obavezu da neće priznati vladu silom nametnutu", rekao je State Department.

Talibani, koji se bore za ponovno uspostavljanje strogog islamskog zakona nakon svrgavanja s vlasti 2001. godine, pojačali su kampanju za poraz vlade nakon povlačenja stranih snaga.

Grad Aibak zauzeli su 9. augusta, prijestolnicu sjeverne pokrajine Samangan.

"Trenutno se talibani bore s afganistanskim snagama kako bi zauzeli sjedište policije i imanje guvernera pokrajine", rekao je parlamentarac u Aibaku, Ziaudin Zia.

"Nekoliko dijelova glavnog grada palo je u ruke talibana."

Pobunjenici su 7. i 8. augusta zauzeli tri pokrajinske prijestolnice: Zarandž u južnoj pokrajini Nimroz, Sar-e-Pul, u istoimenoj sjevernoj pokrajini i Talokan, u sjeveroistočnoj provinciji Takar.

Već su zauzeli glavni grad sjeverne pokrajine Kunduz i Laškargah, glavni grad pokrajine Helmand.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog napredovanja talibana, ali da su afganistanske snage sigurnosti sposobne boriti se protiv militantne grupe.

"Ovo su njihove vojne snage, ovo su njihove pokrajinske prijestolnice, ovo su njihovi ljudi za odbranu i sada je na vodstvu da se posveti ovom trenutku", rekao je Kirby.

Upitan šta američka vojska može učiniti ako afganistanske snage sigurnosti ne pruže dovoljno u ratu, Kirby je odgovorio: "Ne mnogo".

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da, iako je vojska upozorila Bidena ranije ove godine da će prijestolnice pokrajina pasti povlačenjem trupa, ipak su iznenađeni koliko su brzo neke od njih zauzeli talibani.

Sjedinjene Države izvele su manje od desetak napada 7. i 8. augusta dok su talibani zauzimali prijestolnice pokrajina.

Jedan zvaničnik rekao je da afganistanske snage nisu tražile nikakvu podršku jer je Kunduz već bio osvojen.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG