Dostupni linkovi

Bivši američki pukovnik: Napadači u Banjskoj su bili opremljeni kao vojna pješadija


Oružje zaplijenjeno na sjeveru Kosova, 25. septembar 2023.
Oružje zaplijenjeno na sjeveru Kosova, 25. septembar 2023.

Bivši pukovnik američke vojske Đan Đentile (Gian Gentile) rekao je da je oružana grupa u napadu u Banjskoj 24. septembra bila opremljena kao vojna pješadija od 120 ili 130 vojnika, i da je imala potencijal da nanese veliku štetu civilnoj infrastrukturi u Banjskoj i policijskim snagama.

Nakon analize fotografija i spiska oružja koje je zaplijenila kosovska policija – nakon napada u kojem je ubijen policajac u sjevernom dijelu zemlje – pomoćnik direktora Odsjeka za vojna istraživanja američkog instituta RAND Corporation, Đentile, kaže da je bio iznenađen prisustvom i nekim vrstama oružja.

"Bile su slike minobacača od 60 milimetara. Ovo je vojno oružje i efikasno je protiv lako naoružane pješadije na drugoj strani. Ali oni ne bi bili efikasni ako želite da zaustavite tenk, na primjer", rekao je Đentile za kosovski servis Radija Slobodna Evropa.

Napad u Banjskoj dogodio se u noći između 23. i 24. septembra kada su naoružane grupe napale kosovsku policiju u selu Zvečan, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U sukobima koji su uslijedili ubijena su i tri napadača.

Đentile smatra da zaplijenjeno oružje ne bi bilo vrlo efikasno protiv utvrđenih objekata, kao što su bunkeri, ali kaže da bi u napadu na grupu policije to oružje bilo vrlo efikasno.

"Ako je vaš jedini cilj bio opstanak, bilo bi vam bolje da se držite na strani napadača s ovim vrstama oružja. Vrste oružja na fotografijama koje ste mi poslali [koje je prikazala Kosovska policija] uništile bi lako naoružanu policiju samo sa pištoljima, a možda i puškama", kaže Đentile.

On dodaje da policijske snage nemaju opremu takvog vojnog nivoa čak ni u SAD i da bi takvo naoružanje moglo ozbiljno da ošteti civilnu infrastrukturu, poput kuća oko manastira Banjska, u koje su se sklonili napadači.

"Palo mi je na pamet... da su to vrste naoružanja, opreme i sistema kojima bi bila opremljena pješadijska četa, a ne policija", kaže Đentile, koji je nekoliko godina služio kao profesor na akademiji američke vojske u Vest Pointu.

Bivši američki pukovnik tvrdi da je zaplijenjeno oružje "efikasno protiv lako naoružane pješadije"
Bivši američki pukovnik tvrdi da je zaplijenjeno oružje "efikasno protiv lako naoružane pješadije"

U manastiru Banjska i okolnim objektima, među kojima su i stambene kuće, oduzeta je veća količina naoružanja, dva oklopna vozila, više od 20 brdskih vozila i dva motocikla, takođe za planinski teren, saopštila je Kosovska policija.

Osim dva motocikla, za koje kaže da nemaju vojnu vrijednost jer bi njihov vozač bio izložen napadu, Gentile kaže da je zaplijenjeno oružje od one vrste koja se još uvijek koristi širom svijeta.

"Ukrajinski i ruski vojnici definitivno koriste minobacače malog kalibra, minobacače od 80 milimetara i automatske raketne bacače. Zatim se [koriste] i mitraljezi. Dakle, da, rekao bih da ove sisteme definitivno i danas koristi vojska", kaže Đentile.

Za korištenje neke od zaplijenjene opreme, Đentile kaže, ne bi bila potrebna ni opsežna obuka. Osnovno znanje o upotrebi oružja bilo bi dovoljno. Ali, prema njegovim riječima, stvari bi bile komplikovane kada bi se morale čistiti i ponovo koristiti.

"Onda, kada govorimo o C4 eksplozivu. Neko bi morao da zna kako da stavi eksplozivnu žicu unutra, kako da je instalira, a da ne eksplodira", kaže Đentile.

Prema zakonima Kosova, zaplijenjeno oružje može biti uništeno, ali ga mogu koristiti i organi zemlje
Prema zakonima Kosova, zaplijenjeno oružje može biti uništeno, ali ga mogu koristiti i organi zemlje

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sjednici Vlade Kosova 27. septembra rekao da je vrijednost zaplijenjenog oružja preko pet miliona evra. Ali sve ovo zaplijenjeno oružje može se uništiti.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku na Kosovu, zaplijenjeno oružje može da se uništi, ali da ga koriste i organi zemlje.

Odgovarajući Radiju Slobodna Evropa, kosovska policija je saopštila da će odluku o sudbini ovog oružja "donijeti pravosudni organi nakon završetka svih predviđenih zakonskih procedura".

"U ranijim slučajevima sa oduzetim oružjem, kada su završene sve procedure, preduzimane su različite radnje. U većini slučajeva oni su uništeni", kaže se u odgovoru kosovske policije.

Konačno, zaplijenjeno oružje je pretopljeno 20. septembra – četiri dana prije napada na Banjsku – i od njega su napravljeni poklopci za šahtove.

Tragovi sukoba u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG