Dostupni linkovi

Američki kutak oživljava kulturu u Mitrovici


Mališani u Američkom kutku
Mališani u Američkom kutku
Severni deo Mitrovice je deo grada u kome su kulturni, zabavni i obrazovni sadržaji svedeni na minimum. U Američkom kutku u ovom delu grada, zahvaljujući ambasadi SAD u Prištini, Mitrovčanima su dostupne radionice, filmske projekcije, susreti, izložbe i manje tribine.

U Američkom kutku smeštene su kolekcije referentnih knjiga američke književnosti, beletristike i stručne literature, izabrani časopisi, datoteke na kompakt diskovima, kolekcije video i DVD izdanja i brojne publikacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Koordinator u američkom kutku Irena Otašević u razgovoru za RSE kaže da je pristup zbirci Američkog kutka besplatan i otvoren za sve zainteresovane građane.

“Mislim da je glavni pokretač i motiv velikog interesovanja kod omladine upravo taj što u ovoj našoj Mitrovici skoro i da ne postoje kulturna dešavanja. Nemamo bioskop, kulturni centar, pozorište… I mislim da mladi ljudi baš ovde, na ovom mestu, treba da upoznaju neku drugačiju kulturu, da shvate da postoji i neka lepša strana života. Jer, omladina je puna raznih ideja, a mi zaista pokušavamo, koliko god možemo, da ih realizujemo. Kao na primer- putem organizovanja nekog luktarskog pozorišta ili predstave na engleskom jeziku, kako bi koliko toliko ova naša omladina promenila neku svoju ‘sivu’ svakodnevnicu”, kaže Otaševićeva za RSE.

Ona ističe da usluge u Američkom kutku pružaju profesionalni bibliotekari koji govore engleski jezik, obučeni da daju informacije iz oblasti američke istorije, politike, kulture i društva, o mogućnostima studiranja u SAD, kao i o drugim aspektima ove zemlje. Kutak takođe ima i nekoliko kompjutera sa internet vezom.

“Postoje raznovrsni programi koje organizuje Američka ambasada, pre svega za studente. Tako da postoji mogućnost da apliciraju i da odu na godinu dana u SAD, putem programa razmene studenata. Obeležavamo i neke bitnije datume, kao Dan zahvalnosti, Noć veštica, Dan žena…Ali pored tih posebnih manifestacija imamo i redovna dešavanja-kurseve engleskog jezika za decu i odrasle, organizujemo časove konverzacije, gde dolaze i gostuju eminentni stručnjaci iz inostranstva, organizujemo i raznovrsne i mnogobrojne društvene igre… Putem takvih konverzacija i kroz te neke interaktivne važbe mladi upoznaju nove ljude i sklapaju neka nova prijateljstva”, pojašnjava naša sagovornica.

Inače, Američki kutak se nalazi u prostorijama gradske biblioteke “Vuk Stefanović Karadžić” u severnoj Mitrovici, koja je pod ingerencijom UNMIK administracije.
Zahvaljujući donacijama UNMIK-a, OSCE-a, USAID-a i predstavnika francuske vlade-osim klasične bibliotekarske delatnosti, ova ustanova organizuje i niz kulturno-obrazovnih manifestacija za sve svoje članove.

A njih u ovoj biblioteci, zajedno sa članovima Američkog kutka, ima oko tri hiljade.
XS
SM
MD
LG