Dostupni linkovi

Američka politika prema Balkanu ostaje nepromenjena


Kosovska predsednica Alifete Jahjaga i američka ambasadorka Tracey Ann Jacobson, oktobar 2012.
Kosovska predsednica Alifete Jahjaga i američka ambasadorka Tracey Ann Jacobson, oktobar 2012.
Na Kosovu su i politička elita i građani nepodeljeno odani i zahvalni SAD za svu podršku i pomoć koju su dobili prilikom zaustavljanja pogroma kosovskih Albanca 90-tih, te nepodeljene podrške u borbi za nezavisnost.

To je potpuno razumljivo ako se uzme u obzir da je nedavno u Prištini Hilari Klinton, Obamina državna sekretaka i supruga počasnog građanina Kosova, bivšeg predsednika Bila Klintona, rekla: „Za mene, moju porodicu, kolege, prijatelje i mnoge Amerikance, Kosovo nije samo političko, već duboko lično pitanje”.

Čestitke sa Kosova na ponovnom izboru Baraka Obame za predsednika SAD stigle su sa svih strana. Njegovu pobedu pozitivno su komentarisali svi, od predsednice zemlje, pa sve do običnih građana.

Predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, je u ime naroda Kosova čestitala Baraku Obami na reizboru:

„Predsednički izbori u SAD-u su inspiracija za sve nas koji radimo na kreiranju sveobuhvatnog i prosperitetnog društva, te na izgradnji zdrave demokratije.“

Kosovo je saveznik i partner SAD-u, navela je kosovska predsednica, te dodala da će se kosovske vlasti snažno angažovati na produbljivanju prijateljstva i saradnje između dve zemlje i dva naroda:

„SAD su odigrale odlučujuću ulogu u ostvarivanju slobode i prava građana Republike Kosovo, da sami odlučuju o svojoj sudbini.“

I premijer Kosova, Hashim Thaçi, je uputio telegram Baraku Obami u kojem čestita na izboru, navodeći da će Kosovo i njegovi građani uvek biti zahvalni na podršci koju su SAD pružale Kosovu:

„Kao i uvek, predsednički izbori u SAD-u su glavni događaj, ne samo u vašoj zemlji, već u celom svetu, jer je uticaj vaše države globalnih dimenzija. Vaš reizbor je nova mogućnost za konsolidaciju vaših politika u ekonomiji i ka prosperitetu američkog društva i mira u svetu.“

Ponovni izbor Baraka Obame za predsednik-a SAD je dobra vest, ne samo za Kosovo, već i ceo svet, smatraju politički analitičari u Prištini.

Ismal Hasani ističe da su, ne samo Obama, nego Amerikanci uopšte, saveznici Kosova:

„Politika SAD-a ne zavisi puno od toga ko uđe, a ko izađe iz Bele kuće. To je jedna politika, dok je diplomatija nešto drugo. Mislim da je dobra vest za Kosovo, ali i za sve ostale, što je Obama ponovo izabran jer je njegova politika na međunarodnom polju zabeležila rezultate“, kaže Hasani.

Kosovski analitičar Ardian Arifaj navodi da kakve god promene se budu desile u američkoj administraciji, politika i odnosi između SAD-a i Kosova će ostati isti.

„Kosovo nije na visokoj poziciji agende spoljne politike Amerike. Kakve god se promene budu desile u administraciji, one se neće negativno odraziti na dešavanja u Kosovu. SAD su se uvek pružale podršku Kosovu i Kosovo bi moglo računati na SAD i da je Romney pobedio”, ocenjuje Ardian Arifaj.

Američka ambasadorka na Kosovu, Tracey Ann Jacobson, kazala je da ne očekuje promene politike SAD-a prema Balkanu nakon reizbora Baraka Obame:

„Isto bi bilo i da je izabran Mitt Romney jer mi na Balkanu vodimo politiku koju podržavaju obe stranke. Očekujem da ćemo nastaviti naše angažovanje na Balkanu i da ćemo ostati dobar partner Kosovu”, navela je ambasadorka.

Građani Prištine snažno podržavaju SAD i ponovni izbor Baraka Obame za predsednika:

„Mnogi Albanci sa Kosova su podržavali Obamu na ovim izborima zato što se njegova dosadašnja politika pokazala uspešnom. On je istovremeno pružao snažnu podršku Kosovu. Naša poruka njemu je da nastavi sa dosadašnjom politikom koja podržava teritorijalnu celovitost Kosova na osnovu Ustava i kosovskih zakona.”

„Dobro je što je Obama izabran jer svi moramo da imamo dobre odnose sa Amerikom. Nadam se da će više učiniti za Kosovo. Moja glavna poruka mu je da lobira više za nas, kako bi što pre postali deo EU.“

„Ko god da vodi Ameriku, ona neće promeniti mišljenje o nama. To ubeđenje dolazi na osnovu onoga što su SAD do sad učinile za nas.”
XS
SM
MD
LG