Dostupni linkovi

Ambasada SAD ocijenila apsurdnom izjavu poslanice iz RS o 'spremanju atentata na Dodika'


Sanja Vulić dolazi u sudnicu Suda BiH na početku suđenja Miloradu Dodiku, oktobar 2023.
Sanja Vulić dolazi u sudnicu Suda BiH na početku suđenja Miloradu Dodiku, oktobar 2023.

Ovi navodi su apsurdni, potpuno neutemeljeni i neodgovorni, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit u vezi izjave poslanice Sanje Vulić "da postoje određene informacije iz kruga američke Ambasade da se predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku sprema atentat".

Vulić, šefica Kluba poslanika Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentu BiH, je ovo izjavila 8. februara za Javni servis Radio-televiziju RS. Nije pojasnila o kakvim informacijama se radi.

Vulić je ispred zgrade Suda BiH 5. februara psovala i vrijeđala sutkinju i ovu pravosudnu instituciju, a nakon što je izašla iz sudnice gdje je trajalo suđenje predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS), Miloradu Dodiku.

Zbog ugrožavanja mira u sudnici, sutkinja Sena Uzunović je, prethodno, naredila pristalicama Dodika da napuste sud.

Zbog narušavanja javnog reda i mira isti dan je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najavilo podnošenje prekršajnog naloga portiv Vulić, za koji je predviđena kazna u iznosu od 200 do 600 maraka (od 100 do 300 eura).

"Psovke, uvrede, vrijeđanje institucija Bosne i Hercegovine i građana nećemo tolerisati. Ovo je poruka svima koji ne poštuju zakone ove zemlje da će policija MUP-a Kantona Sarajevo spremno djelovati i omogućiti svima da uživaju zakonom zagarantovana prava, ali i snose posljedice za kršenje istih", navedeno je u saopštenju za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG