Dostupni linkovi

Hil: Srbija previše zavisi od ruskih energenata, potrebna diversifikacija


Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill)
Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill)

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) ocenio je u subotu veče (1. oktobra) da Srbija previše zavisi od ruskih energeneta i da joj je potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije.

Hil je za TV Nova S rekao "da Srbija ima alternativne izvore energije", te ukazao da je "pitanje samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju".

"Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Poslednjih meseci smo uvideli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije i Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata", rekao je on.

Kazao je da je "Srbiji preko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije", te naveo da bi i SAD želele da budu deo tog procesa.

"Problem sa energentima je što je potrebno vreme da se bilo koji sistem, bilo da se radi o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vetra ili prirodni gas stavi u pogon", rekao je on.

Kazao je i da Srbija mora da bude oprezna sa korišćenjem energije predstojeće zime.

Hil je naveo i da će Srbiji pomoći da iskoristi potencijale svojih izvora energije i da se nada da će Rusija jednog dana biti pouzdan snabdevač prirodnog gasa, jer ga, kako je kazao, trenutno koristi da ucenjuje druge zemlje.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, on je kazao da "nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom" i da je, kako ja naveo, "jasno iznela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini".

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hil je rekao da SAD ne vide analogiju između te dve situacije.

"Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala pre 23 godine, u bilo kojoj meri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dve situacije", rekao je Hil.

Hil se osvrnuo i na, kako je preneo portal Nova S, na stav ruskog predsednika Vladimira Putinov o Kosovu.

"Mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susedima", rekao je Hil.

Rekao je i da SAD i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor i da se, kako je kazao razgovaralo o raznim stvarima,

"Možda ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo", rekao je Hil.

XS
SM
MD
LG