Dostupni linkovi

Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska - Grčka


Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora, Sofija, Bugarska, 1. oktobar 2022.
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora, Sofija, Bugarska, 1. oktobar 2022.

U Bugarskoj je 1. oktobra pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana provoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdijevanja ruskim gasom.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gasovod dužine 182 kilometra koji se proteže od grada Komotinija na sjeveru Grčke do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj transportovat će gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na sjeveru Grčke.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da je izvoz gasa iz te zemlje prošle godine iznosio oko 90 milijardi kubnih metara, od kojih je 8,2 milijarde otišlo u Evropu, što je porast od 40 posto u poređenju sa prethodnom godinom.

"Ove godine povećat ćemo izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i 11,5 milijardi će otići evropskim potrošačima. Ovog jula potpisali smo memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom i to je važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručimo naše isporuke prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev.

Prema njegovim riječima, projekat gasnog interkonektora će imati važnu ulogu u osnaživanju energetske sigurnosti Evrope i u diverzifikaciji izvora snabdijevanja gasom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je na ceremoniji da počinje novo doba za Bugarsku i Jugoistočnu Evropu i da novi gasovod mijenja pravila igre za Bugarsku i za energetsku c u Evropi.

Von der Leyen je podsjetila da je EU pružala podršku od prvog dana, i finansijsku, od oko 250 miliona eura.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Bugarska je ranije primala 80 posto gasa iz Rusije, prije nego što je Rusija odlučila pokrenuti rat protiv Ukrajine i energetski rat protiv Evrope. Ovaj gasovod mijenja pravila igre za Bugarsku i za energetsku sigurnost u Evropi. Znači slobodu i prekid naše zavisnosti od ruskog gasa", rekla je Von der Leyen.

Ona je rekla da "Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi Rusije" i da je to "stvar političke volje".

Von der Leyen je ukazala da se Evropa nalazi na kritičnom raskršću, jer je energetska kriza ozbiljna, ali je dodala da je ubijeđena da svi zajedno mogu da izađu na kraj sa tim.

"Bez zajedničkog evropskog rješenja, ozbiljno rizikujemo da dođe do fragmentacije, zato je od ključne važnosti da sačuvamo jednake uslove za sve na jedinstvenom tržištu, da izbjegnemo narušavanje i turbulencije. Moramo da uradimo više, da suzbijemo rast cijena energenata, moramo da uložimo zajedničke napore i o tome ćemo razgovarati za nekoliko dana u Pragu", najavila šefica Evropske komisije.

Južni gasni koridor jedan je od najveći gasnih projekata, čiji je dio TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.

XS
SM
MD
LG