Dostupni linkovi

Američki Kongres podržao istragu upada na Kapitol


Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa su se 6. januara probili na Kapitol pokušavajući da spreče Kongres da Džoa Bajdena proglasi pobednikom na predsedničkim izborima u novembru.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji je pod kontrolom demokrata, glasao je uz podršku republikanaca za osnivanje nezavisne komisije koja će istražiti upad na Kapitol hil 6. januara, kada su se pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) probili na Kapitol pokušavajući da spreče Kongres da Džoa Bajdena (Joe Biden) proglasi pobednikom na predsedničkim izborima u novembru.

Predlog da se istraži upad pristalica Donalda Trumpa na Kapitol hil podržalo je trideset pet republikanaca. Predlog je prošao glasanje sa 252-175, uprkos tome što je bivši predsednik SAD pozvao članove svoje stranke da glasaju protiv "zamke demokrata".

Veruje se da ova odluka neće proći u Senatu, pošto je lider republikanske većine u gornjem domu Kongresa Mitch McConnell takvu odluku nazvao pristrasnom.

Istraga bi trebalo da se sprovede po uzoru na komisiju koja je istraživala napade 11. septembra na Njujork i Vašington.

Planirano je da se osnuje telo sa 10 članova, ravnomerno podeljeno između dve glavne stranke, koje bi do kraja godine dalo i preporuke o tome kako sprečiti bilo kakvo ponavljanje napada na Kapitol.

Napad, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, uključujući i policajca Kapitol policije, pokrenuo je jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji SAD. Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe rekli su da bi istraga mogla da dovede do optužbi protiv čak 500 ljudi.

Inače, bivši predsednik SAD je pod većim pravnim rizikom nakon što je tužilaštvo države Njujork pokrenulo krivičnu istragu koja s drugim istragama može uticati na njegovu političku budućnost.

Čitamo vam: Istrage povećavaju pravni rizik za Trumpa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:34 0:00
Direktan link

Državni tužilac države Njujork otvorio je krivičnu istragu protiv "Tramp organizacije", kompanije koju je vodio Trump pre nego što je ušao u politiku, proširujući time prethodnu istragu koja se bavila poslovanjem.


"Obavestili smo 'Tramp organizaciju' da naša istraga više nije građanske (parnica sa državom) prirode," rekao je za BBC Fabian Levy, predstavnik za štampu tužiteljke Letitia James. Kako je dodao, istraga je sada krivična i pridružena istrazi koju vodi tužilac Menhetna.

U izjavi se ne navodi šta je istragu od građanske pretvorilo u krivičnu, niti da li bi lično bivši predsednik mogao biti umešan u bilo kakve navode.

XS
SM
MD
LG