Dostupni linkovi

Američke obavještajne agencije podijeljene o porijeklu COVID-19


Američka obavještajna zajednica nije uspjela riješiti oštru raspravu unutar administracije američkog predsjednika Joe Bidena o tome da li je incident u kineskom laboratoriju izvor COVID-19, rekli su zvaničnici u sažetku izvještaja o porijeklu korona virusa, prenosi Reuters.

Izvještaj navodi da zadovoljavajući odgovor ostaje nedostižan na pitanje kako je tačno nastao virus koji je ubio 4,6 miliona ljudi širom svijeta.

Izvještaj je izdao Ured direktora nacionalne obavještajne službe kao odgovor na zahtjev predsjednika Bidena za istragom o porijeklu korona virusa.

“Kritične informacije o porijeklu ove pandemije postoje u Narodnoj Republici Kini, no od početka vladini dužnosnici radili su na spriječavanju pristupa međunarodnih istražitelja i članova zdravstvene zajednice da im pristupe,” rekao je Biden u saopštenju nakon objavljivanja izvještaja.

Obavještajna zajednica navodi da su sve agencije ocijenile da su “vjerovatne dvije opcije” da se virus ili proširio na ljude sa zaražene životinje ili da je procurio iz kineskog laboratorija u Wuhanu.

Četiri obavještajne agencije i Nacionalno obavještajno vijeće ocijenili su sa malo povjerenja da je početna zaraza korona virusom najvjerovatnije uzrokovana prirodnom izloženošću zaraženoj životinji.

Jedna obavještajna agencija procijenila je sa umjerenim povjerenjem da je prva zaraza virusom posljedica “incidenta povezanog sa laboratorijem koji je vjerovatno uključivao eksperimente, rukovanje životinjama ili uzimanje uzoraka Instituta za virusologiju Wuhana.”

Sve agencije slažu se da virus nije bio biološko oružje i većina je ocijenila da “vjerovatno nije” genetski modificirano.

Obavještajna zajednica navodi da je korona virus vjerovatno zarazio prve slučajeve u novembru 2019. godine. Također su procijenili da kineski dužnosnici nisu imali predznanje o virusu prije širenja.

XS
SM
MD
LG