Dostupni linkovi

Američka ratna mornarica zaplenila oružje u Arabijskom moru


Brod američke mornarice tokom vežbe u Arapskom moru u septembru 2018. godine.
Brod američke mornarice tokom vežbe u Arapskom moru u septembru 2018. godine.

Američka Peta flota saopštila je 9. maja da je zaplenila velike količine ilegalnog ruskog i kineskog oružja na brodu koji je bio u međunarodnim vodama u Arabijskom moru.

Zaplenjeno oružje uključuje desetine antiteknovnskih raketa za navođenje ruske proizvodnje, hiljade kineskih jurišnih pušaka tipa 56 i stotine mitraljeza PKM, snajperskih pušaka i bacača granata, navodi se u saopštenju.

Američka krstarica USS Monterej presrela je brod, tradicionalni arapski jedrenjak sa jednim jarbolom, i otkrila teret prilikom rutinske provere u operaciji izvedenoj 6. i 7. maja u Arabijskom moru kod Omana, navela je Peta flota čija baza je u Bahreinu.

Pripadnici američke mornarice ušli su na plovilo i pronašli oružje, uglavnom obavijeno zelenom plastikom, ispod palube, prenosi AP.

Sada se ispituje poreklo oružja i gde je bilo upućeno, dodaje se u saopštenju.

"Kada je povučen ceo ilegalni kargo, procenjeno je da li je brod spreman za plovidbu i posle ispitivanja posada je dobila hranu i vodu i bila oslobodjena", navela je Peta flota.

Međutim, jedan američki vojni zvaničnik rekao je da oružje liči na druge isporuke namenjene Huti pobunjenicima u Jemenu.

Jemenci u strahu zbog mogućeg proglašavanja Hutija teroristima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

On je rekao da je na osnovu intervjua sa posadom i istragama na brodu utvrđeno da je plovilo došlo iz Irana, prenela je agencija AP.

Patrole američke ratne mornarice redovno se vrše u toj oblasti u potrazi za ilegalnim teretom koji se koristi za podršku terorizmu i ilegalnim aktivnostima.

Ova zaplena je najnovija u Arabijskom moru ili u Adenskom zalivu koja se odnosi na oružje verovatno namenjeno Jemenu.

Zaplene su počele 2016. godine i nastvljaju se povremeno tokom celog jemenskog rata tokom koga su Huti pobunjenici ispaljivali balističke rakete i koristili dronove kasnije povezane sa Iranom, navodi AP.

Rat u Jemenu počeo je 2014. godine između jemenske vlade i pobunjeničkog pokreta Huti koji podržava Iran, a eskalirao je godinu dana kasnije kada su Saudijska Arabija i osam drugih arapskih država uz podršku Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, započele vazdušne napade na Hute.

U građanskom ratu ubijeno je na desetine hiljada ljudi, uključujući i veliki broj civila, dok se 80 posto od 24 miliona stanovnika ove zemlje nalazi na rubu siromaštva.

Američki predsednik Joe Biden najaviće novog specijalnog izaslanika za Jemen kao i kraj američke podrške ofanzivnim operacijama koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je u februaru savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Jake Sullivan.

Ovi potezi pokazuju da Biden planira da pojača američku ulogu u diplomatskim naporima da se završi sukob tokom kojeg je stvorena najveća humanitarna kriza na svetu.

XS
SM
MD
LG