Dostupni linkovi

Američka ambasadorka na udaru crnogorskog Javnog servisa


Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke), ambasadorka SAD u Crnoj Gori, prilikom prvog susreta sa novoizabranim premijerom Zdravkom Krivokapićem, 7. decembra 2020. u Podgorici.
Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke), ambasadorka SAD u Crnoj Gori, prilikom prvog susreta sa novoizabranim premijerom Zdravkom Krivokapićem, 7. decembra 2020. u Podgorici.

“Neosnovane optužbe protiv ambasadorke Rajnke izrečene 8. decembra na javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori”, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Povod je tvrdnja novinarke Tamare Nikčević od 8. decembra u autorskoj emisiji “Teleskopija” na RTCG da je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) kazala da će nakon izbora 30. avgusta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice.

“Riječ je o ženi (ambasadorki) koja je na jednoj privatnoj večeri projektovala da će predsjednik Đukanović nakon izbora da izvede tenkove na ulice. To je žena koja govori o tome da Demokratska partija socijalista (DPS) proganja hrišćane. Izvinite, to ne da je neozbiljno nego ne znam sa čime se to graniči”, kazala je Nikčević u autorskoj emisiji “Teleskopija”.

Njen gost, politički analitičar Ljubomir Filipović na te tvrdnje je kazao "da na osnovu komunikacije sa ambasadorkom smatram da neko kao ona ne bi tako nešto ikad rekla".

Iz Američke ambasade su dodali da je “razočaravajuće vidjeti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše, a ne da obmanjuje javnost”.

Šta kaže premijer?

Povodom sporne objave novinarke Nikčević oglasio se i premijer Zdravko Krivokapić koji je na svom Twiter nalogu kritikovao javni servis RTCG.

“RTCG tri decenije progoni neistomišljenike Demokratske partije socijalista, a sada je po nalogu DPS-a javni servis krenuo u progon diplomata”, napisao je Krivokapić.

Reakcije članova Savjeta RTCG

Na redovnoj sjednici Savjeta RTCG 9. decembra, raspravljalo se i o dešavanjima u emisiji „Teleskopija“. Savjet je jednoglasno konstatovao da je došlo do kršenja programskih standarda i principa i pokrenuta je formalna procedura utvrđivanja odgovornosti za propuste.

Ranije istog dana članica Savjeta Bojana Jokić pozvala je Javni servis da se ogradi od napada novinarke Tamare Nikčević na ambasadorku SAD-a “bez dokaza koji potvrđuju optužbe”

Član Savjeta Milan Radović saopštio je da je bio protiv da novinari, kako je naveo "tkz. autorskih emisija", među kojima i Tamara Nikčević dobiju prostor na RTCG zbog načina njihovog rada. On je kazao da je njihov rad "suprotan osnovnim principima javnog servisa i profesionalnog novinarstva".

Kako su reagovale partije iz vlasti?

Reagovao je profesor na Bostonskom univerzitetu i bivši ambasador Crne Gore, Vesko Garčević rekavši da je napad na ambasadorku Rajnke ili bilo kog ambasadora strane države na Javnom servisu - neprihvatljiv.

"Kao što jedan ambasador ne smije da se miješa u unutrašnje stvari domaćina (imali smo taj slučaj nedavno), tako ni novinari ne smiju da ugrožavaju integritet diplomata garantovan Bečkom konvencijom", napisao je Garčević na Tviteru.

Na objavu novinarke Tamare Nikčević o američkoj ambasadorki reagovale su i pojedine partije iz vlasti.

Kako su saopštili iz Građanskog pokreta URA, Nikčević je napravila međunarodni diplomatski skandal.

“Nikčević kao individualka ima pravo i slobodu na sopstveno tumačenje društvenih zbivanja, ali kao novinarka Javnog servisa, koji finansiraju svi građani Crne Gore, nema luksuz da preko istog plasira neprovjerene informacije i lična ubjeđenja, na uštrb em novinarske etike em prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani. Ako je za nju ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke persona non grata, onda je ona, za novinarsku profesiju, novinarka non grata”, kazali su iz URA-e.

Poslanica Demokratske narodne partije, konstituenta vladajućeg Demokratskog fronta, Maja Vukićević kaže da “je ovaj skandal još jedan u nizu dokaza da u RTCG treba sprovesti programsku i kadrovsku reformu, jer Javni servis očigledno još uvijek predstavlja bastion bivšeg režima".

Šta kaže DPS?

Iz najjače opozicione stranka, DPS, nijesu su se osvrtali na objavu novinarke Tamare Nikčević protiv američke ambasadorke.

Poslanik te partije Predrag Sekulić je na Twiteru napisao da “DPS nema uticaj na uređivačku politiku Javnog servisa RTCG i stavove koji se tamo iznose”.

Premijera Zdravka Krivokapića je podsjetio da je “na izborima predvodio i u svoj kabinet uveo one koji su palili zastavu NATO , vrijeđali međunarodne partnere i diplomate”.

Iz nevladine organizacije Media centar pozvali su menadžment RTCG da raskine ugovor sa Nikčević. Najodgovornijim smatraju Savjet koji je odobrio programski plan u kome je ponuđena emisija.

Media centar se, kako su naveli, zalaže za oslobađanje RTCG od političke kontrole i njegovo stavljanje pod kontrolu onih kojima treba da služi – građanima i društvu u cjelini.

Prije dvije godine, 2018. promijenjena je struktura Savjeta RTCG i uređivačka ekipa, izborom članova bliskih do skoro vladajućoj DPS.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku saopštila da politička miješanja u rad Savjeta RTCG izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

DPS je na izborima 30. avgusta nakon tri decenije otišla u opoziciju. Vlast su formirale tri koalicije, čijom voljom je 2. decembra izabran Zdravko Krivokapić.

Neposredno po izboru Krivokapićevog kabineta, vodeće ambasade SAD, Evropske unije i Njemačke u Crnoj Gori pozdravile su izbor nove Vlade obećavši pomoć i saradnju na putu demokratizacije.

XS
SM
MD
LG