Dostupni linkovi

Ponovo rade pumpe ulcinjske Solane: Ambasadorke prodrmale Vladu


Solana Ulcinj
Solana Ulcinj

Ulcinjska Solana je neprocjenjivo ekološko stanište međunarodne reputacije koje se već godinama devastira, a država nije preduzimala ništa da zaštiti to nacionalno i međunarodno blago sve do prije četiri mjeseca, pod ozbiljnim pritiskom stranih diplomata.

„Ulcinjska Solana može biti prava turistička atrakcija“, rekla je za naš program potpredsjednica Opštine Ulcinj Zenepa Lika, koja smatra da je trenutno stanje Solane žalosno, ali da ponovno uključivanje pumpi za morsku vodu "uliva veliku nadu i simbolizuje povratak nekadašnje Solane, radnika i proizvodnje soli“.

Lika naglašava značaj Solane kao privrednog subjekta i jedinstvenog ekološkog prostora:

„Smatramo da postoji mogućnost da bude održiva ekonomski, a taj prostor kao jedinstvena oaza i prostor koji ostavlja bez daha je veoma bitan kao dodatna ponuda za naše turiste. To je jedinstveno mjesto i za nas veoma važno.“

Tamna strana istorije ulcinjske Solane je počela njenom privatizacijom.

Sportski funkcioner, prijatelj premijera Mila Đukanovića i biznismen, Veselin Barović je namjeravao da ulcinjsku Solanu koju je kupio 2005. preproda za 300 puta veću sumu.

Veselin Barović
Veselin Barović

U međuvremenu je otjerao pod stečaj i čak učinio sve da ona ostane bez koncesije na morsku vodu.

Barović je Solanu kupio za 800.000, a pokušao je da je proda za skoro 260 miliona eura što znači da bi ovaj biznismen, da mu je uspjelo, zaradio 300 puta veću sumu od uložene, a da pritom nije morao da se trudi da ulaže i vodi kupljeno preduzeće, već samo da ga uništi, a da se potom proda njeno zemljlište, čija bi vrijednost bila basnoslovno uvećana prostom prenamjenom nekada poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

U međuvremenu su prestale da rade i pumpe koje su u Solanu neprestano dovodile nove količine morske vode sa kojom je dolazila i hrana za ptice kojima je ovo područje bilo obavezno odmorište pri seobama sa sjevera na jug i obrnuto.

“Solana je zajednički, evropski interes i bila sam šokirana kada smo prije četiri sedmice vidjeli koliko je devastirana za posljednjih šest mjeseci”, rekla je ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker prije četiri mjeseca, kada je zajedno sa ambasadorkama Francuske i Poljske Veronik Brumo i Grazinom Sikorskom prodrmala Vladu Crne Gore i natjerala je na akciju.

Vlada je dala 80.000, a UNDP još 34.000 eura.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj Zenepa Lika kaže da je stanje sada bolje.

„Fokus je sada na spašavanju i zaštiti tog područja jer je bilo u veoma kritičnom stanju. Proizvodnja soli je za sada nemoguća, ali će sredstvima Vlade upravljati preduzeće Nacionalni parkovi, a upotrebiće se za obnovu pumpi od kojih su neke devastirane, a neke ukradene", pojašnjava Lika.

Ptice u solani
Ptice u solani

Odgovore na pitanja u vezi trenutnog stanja na području Solane, koje je kao odmorište decenijama privlačilo ptice selice, potražili smo na licu mjesta.

Stečajni upravnik ulcinjske Solane Ognjen Jovović kaže da ptice sada imaju dovoljno prostora, vode i hrane.

„Velike količine slane vode su počele da se upumpavaju 11. jula. Polja su velika i potrebno je mnogo vode. Stanje se, evidentno, popravilo, a to se osjeća po količinama vode na poljima Solane, ali i na kvalitetu biljnog i životinskog svijeta. Ptice u svojim migratornim kretanjima već imaju dovoljno prostora, vode i hrane u toj vodi. Mogu nesmetano da slijeću na polja Solane", navodi Jovović.

Koliki je značaj Solane za područje Ulcinja govori i primjer da su upravo, nedavno ponovo, pokrenute pupe pomogle i da se ublaži problem pomora ribe u Port Mileni na Velikoj plaži do kog je došlo zbog zagađenja i velikog isparavanja vode zbog visokih temperatura.

„Zbog problema koji ima Port Milena, Solana je prethodnih dana upumpavala svježu vodu da pomogne opštini Ulcinj da održi kvalitet vode u kanalu Port Milena, odnosno, da bi se izbjegla ekološka katastrofa i problemi za turiste i turističku sezonu", kaže stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović.

XS
SM
MD
LG