Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD: Neprihvatljiv napad na Ambasadu Crne Gore


Razlike u mišljenju moraju se riješavati dijalogom, a ne nasiljem i vandalizmom: Džudi Rajzin Rajnke
Razlike u mišljenju moraju se riješavati dijalogom, a ne nasiljem i vandalizmom: Džudi Rajzin Rajnke

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzin Rajnke (Judy Rising Reinke), osudila je napad na ambasadu Crne Gore u Beogradu i poručila na svom twitter nalogu da je šokirana snimkom oskrnavljene zastave i pozvala na dijalog.

“Napad na Ambasadu Crne Gore i pokušaj paljenja crnogorske zastave apsolutno je neprihvatljiv. Razlike u mišljenju moraju se riješavati dijalogom, a ne nasiljem i vandalizmom. Šokirana sam snimkom oskrnavljene zastave", navela je Rajzing Rajnke na svom Twitter nalogu.

Navijači Crvene Zvezde su u četvrtak uveče protestovali ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu i tom prilikom zapalili zastavu te zemlje zbog čega je zvanična Podgorica pozvala na razgovor ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Premijer Crne Gore Duško Marković je taj događaj nazvao necivilizacijskim napadom, a odnos vlasti Srbije prema paljenju državne zastave Crne Gore je ocijenio zaprepašćujućim.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. januara da nije za ponos to što je pirotehničkim sredstvima gađana zastava Crne Gore, ali da ambasada nije bila ugrožena niti je bilo ko pokušao da uđe u nju.

Zastava Crne Gore na zgradi u kojoj se nalazi ambasada Crne Gore u Knez Mihailovoj ulici bila je, između ostalog, meta navijača Crvene zvezde koji su je gađali pirotehničkim sredstvima.

Povod pokušaja paljenja zastave je protest zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG