Dostupni linkovi

Ambasador Srbije u Crnoj Gori pozvan na razgovor


Jedan od protesta u Beogradu zbog Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori
Jedan od protesta u Beogradu zbog Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića na razgovor zbog, kako je rečeno, incidenata i kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i ambasadu Crne Gore u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je pozvalo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije preduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbjednost prostorija Ambasade Crne Gore.

“Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji. Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv”, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se između ostalog kaže da “iako je atak na ambasadu bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbjednosti Republike Srbije nijesu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore”.

“Obaveza zemlje prijema je da osigura normalno funkcionisanje i bezbjednost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spriječi ovakve incidente koji mogu negativno uticati na bilateralne odnose dvije države”, navodi se u saopštenju.

Crnogorski premijer Duško Marković nazvao je necivilizacijskim atakom skup huligana sportskog kluba Crvene zvezde ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, a odnos vlasti Srbije prema tom događaju i paljenju državne zastave Crne Gore Marković je ocenio zaprepašćujućim.

“Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu. Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. CG je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica!” nappisao je crnogorski premijer Duško Marković na Twiteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom protesta navijača Crvene zvezde rekao da niko nije pokušao ni da uđe u ambasadu i da crnogorski zvaničnici znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva ambasadu i osoblje.

Vučić je kazao da nije za ponos to što je pirotehničkim sredstvima gađana zastava Crne Gore, ali da ambasada nije bila ugrožena niti je bilo ko pokušao da uđe u nju.

Zastava Crne Gore na zgradi u kojoj se nalazi ambasada Crne Gore u Knez Mihailovoj ulici bila je između ostalog meta navijača Crvene zvezde koji su je gađali pirotehničkim sredstvima.

Povod pokušaja paljenja zastave je protest zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG