Dostupni linkovi

Ambasadori Velike Britanije i Francuske protiv podele Kosova


Pogleda na Prištinu, 08. maj 2011.
Pogleda na Prištinu, 08. maj 2011.
Nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova neće biti teme diskusije tokom dijaloga Prištine i Beograda, a ukoliko Beograd bude zatražio razgovore o podeli Kosova, Pristina bi trebala da odbije da razgovara o tome, poručili su ambasadori Velike Britanije i Francuske u Prištini.

Oni navode da je prošlo vreme kada su se određivale i definisale granice i države Evrope, te da takva ideja nije i neće biti na agendi evropske politike.

Strane diplomate u Prištini kategorično su odbile ideju o podeli Kosova.

Ambasadori Velike Britanije i Francuske u odvojenim obraćanjima medijima, kazali su da je pitanje statusa Kosova i granica zatvoreno pitanje.

Ukoliko Beograd zatraži razgovore o podeli Kosova, savet Velike Britanije kosovskoj vladi je da odbije takve razgovore, izjavio je britanski ambasador Ian Cliff, naglašavajući da su trenutni razgovori Prištine i Beograda samo u vezi praktičnih pitanja.

"Moj savet je da Vlada Kosova prosto odbije da razgovara o tome, tokom dijaloga o praktičnim pitanjima", kazao je on.

"Podela nije na agendi britanske politike, a nismo videli ni da je na agendi zvanične politike Kosova", naglašava Cliff.

Britanski ambasador je podsetio na negativne reakcije koje su usledile nakon izjave Ivice Dačića o podeli Kosova.

Podela Kosova nije "igra"

Pored evropske politike koja se protivi takvoj ideji, isti takav stav imaju i Albanija i Crna Gora, koje su se javno izrazile da su protiv promena granica na Balkanu. Ambasador Cliff je takođe kazao da su takve ideje i u surpotnosti sa interesima Srba kao i pravoslavne crkve.

"Mislim da to nije u interesu SPC, zato što bi u slučaju takve podele svi manastiri ostali sa one strane Ibra", kazao je on.

Slične stavove je predstavio i francuski ambasador u Prištini, Zhan Fransua Fitu tokom konferencije za novinare.

"Nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova neće biti tema diskucije tokom dijaloga Prištine i Beograda", kazao je on.

Srbijanski pregovarač Borka Stefanovića i i Edita Tahiri, zamenica premijera Kosova i glavna pregovaračica sa Beogradom, Brisel, 09. mart 2011.
Francuski diplomata je naglasio da ideja o podeli Kosova nije "igra" te da ni jedna evropska zemlja neće podržatu takvu ideju.

"Prošlo je vreme kada su se određivale granice i kada su se definisale države Evrope. To pitanje je završeno", kazao je Fitu.

On je takođe komentarisao proces pregovora i najava da se sledeća runda zakazana za sredinu juna može odložiti.

On je kazao da se postizanje sporazuma odložilo nakon velikih angažovanja onih koji su uključeni u ove razgovore.

Tema podele Kosova je lansirana od strane predtavnika vlade Srbije i to u vreme kada Priština i Beograd razgovraju o rešavanju tehničkih pitanja problema ljudi na Kosovu .
XS
SM
MD
LG