Dostupni linkovi

Sjeverni tok sabotirala proukrajinska grupa, saopštili američki zvaničnici


Curenje gasa iz dva velika ruska podvodna postojenja za transport prirodnog gasa
Curenje gasa iz dva velika ruska podvodna postojenja za transport prirodnog gasa

Gasovod Sjeverni tok je sabotirala proukrajinska grupa pokazali su obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici, objavio je u utorak New York Times, a prenosi agencija Rojters.

List piše da nije bilo dokaza da je u napad iz septembra 2022. umiješana Vlada u Kijevu.

Gasovodom Sjevreni tok je transportovan prirodni gas iz Rusije u Evropu.

Pozivajući se na američke zvaničnike, New York Times navodi da nema dokaza da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili njegovi pomoćnici bili umiješani u operaciju. Navedeno je i da nema dokaza da je napad izvršen po nalogu nekog ukrajinskog vladinog zvaničnika.

Američki list u izvještaju navodi da obavještajni podaci sugerišu da su počinioci sabotaže bili "protivnici predsjednika Rusije Vladimira Putina", prenosi AFP.

Agencija prenosi da američki zvaničnici nijesu imali naznake o organizatoru napada, ali ni ko je učestvovao i platio operaciju.

Agencija Rojters je precizirala da nije mogla nezavisno provjeriti izvještaj jer američki zvaničnici nijesu bili dostupni za komentar.

"Američki zvaničnici odbili su da otkriju prirodu obavještajnih podataka, način na koji su oni dobijeni ili druge detalje dokaza", navodi Times.

Sjedinjene Države i NATO nazvali su napade, koji su se dogodili sedam mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, "činom sabotaže", podsjeća Rojters.

Zvanična Moskva je okrivila zapadne pristalice Ukrajine i pozvala Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da izvši nezavisnu istragu.

XS
SM
MD
LG