Dostupni linkovi

Biti ambasador u Bosni i Hercegovini


Zastave u Sarajevu uoči Dana nezavisnosti
Zastave u Sarajevu uoči Dana nezavisnosti

Da li ste se ikada pitali kako se biraju ambasadori i ambasadorice Bosne i Hercegovine? Kako im izgleda jedan radni dan i kako mogu pomoći građanima?

U potrazi za odgovorima Lejla je u ZIP podcastu razgovarala sa ambasadoricom Bosne i Hercegovine u Češkoj Martinom Mlinarević, ali i sa stručnjakom za međunarodne odnose i diplomatiju Jasminom Hasićem.

Slušajte i pratite ZIP

Spotify Apple Podcast Google Podcast Podcast.rs

Diplomatija BiH za početnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:40:00 0:00

Bosna i Hercegovina ima 45 ambasada u kojima u svijetu zemlju predstavlja 36 ambasadora i devet ambasadorki. Među njima je i ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević.

Ambasadorica Mlinarević u ZIP-u priča koja su to svakodnevna uobičajena zaduženja ambasadora.

"Svaki radni dan se sastoji od komuniciranja sa našim državljanima koje sam ja pokušala dići na jedan veći nivo. Smatram da je ambasada ovdje prvenstveno radi državljana naše zemlje kao i promocije naše zemlje u zemljama prijema u inozemstvu."

Dodaje i da smatra da je suština da državljani ambasadu doživljavaju "kao svoju kuću."

Ambasadorica i književnica Martina Mlinarević
Ambasadorica i književnica Martina Mlinarević

A šta je recept da jedan ambasador dobro obavlja posao i predstavlja svoju zemlju?

Ambasadorica Mlinarević kaže da ne zna šta je recept, ali nam pojašnjava njeno shvatanje posla.

"Shvatila sam ga zaista srcem, predano i ozbiljno. Kao jednu najveću čast povjerenu mi u životu. Ne samo meni nego cijeloj mojoj obitelji. Jer ne predstavljate samo vi Bosnu i Hercegovinu, tu je i vaš suprug i vaše dijete."

Vrijednim radom, kaže, može se uraditi mnogo toga.

"Jedan kolega ambasador mi je rekao 'ti predstavljaš zemlju kao da je s njom apsolutno sve u redu'. Mislim da je to najbolja rečenica koja sve opisuje i da je to jedini način na koji možemo da krenemo naprijed. Da se ponašamo, bez obzira na sve što se dešava u državi, kao da je zaista s njom sve u redu. Mislim da to jedino može da je izvuče naprijed i nas sve."

Džentlmentski i damski dogovori

Pored ambasadorice Mlinarević, Lejla je razgovarala i sa državljanima BiH koji žive vani i sa njihovim iskustvima sa ambasadama u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Abu Dabiju. Gledala je i web stranice ambasada, a u podcastu saznajte šta je otkrila.

Jedan kolega ambasador mi je rekao 'ti predstavljaš zemlju kao da je s njom apsolutno sve u redu'.

A o tome šta jeste bosanskohercegovačka diplomatija, a šta ne i šta na koncu treba da bude Lejla je razgovarala sa Jasminom Hatićem, stručnakom u oblasti međunarodnih odnose i diplomatije. Svoje znanje i iskustvo prenosi studentima - trenutno na SSST Univerzitetu u Sarajevu.

Za bosanskohercegovačku diplomatiju kaže da je još uvijek nesređena, ali da postoji prilika za napredak.

"Da bude dobar pokazatelj u akademskom smislu, a onda i u empirijskom smislu kako jedna zemlja ne mora da bude reflektor svoje unutrašnje politike ako se odluči da radi vanjsku politiku kvalitetno. Mi to još nismo, ali ako Bog da biće prilike za to."

Evo šta kaže kako se biraju ambasadori i ambasadorice?

"Formalno-pravno izbor spada u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Prema Ustavu oni su isključivo, tri člana Predsjedništva, u ovom slučaju i članica jedna su nadležni za izbor abmasadora BiH. I oni zajednički, koncenzusom donose tu odluku."

Međutim, kako kaže, ono što je neobično jeste da postoje džentlmentski i damski dogovori.

"I vrlo je zanimljivo da je to jedan od aspekata naše vanjske politike koji besprijekorno funkcioniše već godinama bez da se iko ikome miješa u te izbore."

A na šta tačno misli poslušajte u podcastu. Saznaćete i koje uslove ambasador treba da ispunjava, kako izgleda njihova edukacija i priprema za mjesto.

O serijalu 'Zaviri ispod površine'

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Detaljnije upute kako slušati ovaj i naše druge podcaste potražite ovdje.

XS
SM
MD
LG