Dostupni linkovi

Ukrajinski ambasador traži da ikona bude izuzeta od institucija BiH, Tužilaštvo 'radi na slučaju'


Šefica diplomatije BiH Bisera Turković i ambasador Ukrajine za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič u Sarajevu (26. januar 2021.)
Šefica diplomatije BiH Bisera Turković i ambasador Ukrajine za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič u Sarajevu (26. januar 2021.)

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Hrvatsku Vasilj Kirilič (Vasyl Kyrylych) zahtijeva da ikona bude izuzeta od nadležnih institucija u BiH te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata koji bi sa stručnjacima iz BiH utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ambasador Kirilič sastao se u Sarajevu 26. januara sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Ministrica Turković i ambasador Kirilič su se usaglasili da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je Lavrovu ikonu Svetog Nikole za koju su mediji iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganjska i da je stara 300 godina.

Ambasador Ukrajine Kirilič naglasio je tokom sastanka sa ministricom Turković da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

Šta se sve desilo s ikonom za Lavrova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Sastanak ambasadora sa bh. tužiteljicom

Ukrajinski ambasador Kirilič sastao se sa u Sarajevu 26. januara i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Iz Tužilaštva BiH navode kako su ambasadora upoznali sa aktivnostima koje Tužilaštvo provodi u predmetu poznatom kao "Ikona".

"Tužilaštvo BiH aktivno radi na pitanju Ukrajine", rekao je ambasador Kirilič novinarima ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Bh. tužiteljica Gordana Tadić i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, Sarajevo (26. januar)
Bh. tužiteljica Gordana Tadić i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, Sarajevo (26. januar)

Iz Tužilaštva BiH su saopštili kako ova institucija provodi više aktivnosti, ali da im je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć što prije odgovore na zahtjev.

Takođe, tokom sastanka govorilo se o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na učešće bh. građana na ratištu u Ukrajini.

Tužilaštvo BiH i Javno tužilaštvo Ukrajine potpisali su Memorandum o razumijevanju još 2008. godine.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 20. januara kako postupajući tužilac u predmetu "Ikona" intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Ukrajina pokrenula postupak

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine za potvrdilo je 15. januara Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine pokrenula postupak u vezi sa "ilegalnim izvozom" ikone.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine.

Nasuprot tome, Milorad Dodik je u intervjuu agenciji Srna 14. januara rekao kako iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

Potom je bh. ministrica Bisera Turković poručila u pisanoj izjavi 17. januara da Dodik bezuspješno pokušava skrenuti pažnju sa nezapamćenog diplomatskog skandala u vezi sa ikonom iz Luganjska i po oprobanom receptu optužiti druge.

Turković se oglasila u danu kada je Dodik na konferenciji za medije izjavio da će vratiti ikonu Ukrajini, kada zvanični Kijev dokaže da je ona njeno vlasništvo. Dodik je tom prilikom rekao i da su političari u Sarajevu pitanje ikone podigli na politički nivo.

Nakon što je ikona uručena ruskom ministru Sergeju Lavrovu, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Ikona vraćena BiH

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Ikonu je iz Moskve nazad do kabineta Milorada Dodika donio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazali su da nije prijavljen ni izvoz ni uvoz ikone, te da se diplomatska pošta ne pregledava osim u izuzetnim situacijama, uz prisustvo diplomatskog kora.

Nepoznato je kako je ambasador unio ikonu u BiH – kao ličnu prtljagu ili diplomatsku poštu.

XS
SM
MD
LG