Dostupni linkovi

Ambasador Rusije u BiH ocijenio da je Putinova odluka 'istorijski dan'


Ambasador Igor Kalabuhov
Ambasador Igor Kalabuhov

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, rekao je 22. februara u Banjaluci da je odluka predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, o priznanju separatističkih regiona Ukrajine, Donjecka i Luganska, "istorijski dan".

"Za mene to je posebno važno, zato što ja sam iz Donjecka i ja mislim da je to istorijski dan i za Rusiju i za ljude u Donjecku i Lugansku. Sve će biti dobro, ja mislim", rekao je Kalabuhov u Banjaluci.

Dodao je da je ovo trenutak kada moraju početi "stvarni i ozbiljni pregovori za kreiranje takvog sistema bezbjednosti u Evropi koja će biti sigurna za svaku državu i svaki narod".

Kalabuhov se tokom boravka u Banjaluci sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Prema saopštenju iz kabineta člana Predsjedništva, Dodik i Kalabuhov su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ekonomskoj saradnji Rusije i BiH, te o "ostalim aktuelnim političkim pitanjima".

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni studenata i izgradnji ruskog centra u Banjaluci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom 21. januara priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

SAD i Velika Britanija su pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zatražile zajedničko djelovanje nakon Putinove odluke, a američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je nametnuo sankcije za separatističke regione.

Rusija je blizu granice sa Ukrajinom u prethodnom periodu rasporedila oko 130.000 vojnika i vojne opreme.

Rusija otprije poriče da planira napad na Ukrajinu, za šta je Zapad optuživao.

Dok je Moskva upozoravala da će reagovati ako NATO pređe njene crvene linije, Sjevernoatlantska alijansa isticala je da će Rusija platiti visoku cijenu u slučaju invazije na Ukrajinu.

Zbog bojazni od ruske invazije na Ukrajinu stotine američkih elitnih vojnika stigle su početkom februara u jugoistočnu Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG