Dostupni linkovi

Ambasade SAD, UK i Švedske, OSCE i OHR osuđuju napad Dodika na članicu CIK-a


 Milorad Dodik
 Milorad Dodik

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Ured visokog predstavnika i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om, pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi izbore na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, nakon što je otkrila ozbiljne nepravilnosti u izbornim procesima.

U saopštenju za medije navode da će odluka CIK-a pomoći da se osigura integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju.

Centralna izborna komisija poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Na sjednici CIK-a u četvrtak 21. januara predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine.

Najoštrije osuđuju i napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.

“Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće”, kaže se u saopštenju.

Ambasada SAD u BiH osudila je upotrebu govora mržnje i pozvali su političare da takav govor ne koriste.

"Ne može biti mjesta za govor mržnje koji izaziva podjele ili za lične napade na javne službenike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promoviraju toleranciju i poštivanje te da preuzmu odgovornost za unapređenje reforme integriteta izbora 2021", navodi se u poruci Ambasade objavljenoj na Twitteru.

Milorad Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je u četvrtak 21. januar u Doboju da je posljednja odluka Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Srebrenici i Doboju ‘etnički inženjering’.

On je vrijeđao članove CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica - Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Visoki zvaničnici, kako piše u zajedničkom saopštenju međunarodnih organizacija i ambasada, imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom.

“Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada. Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine."

Apelovali su na nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izbornim prevarama i dodaju kako će nastaviti da sarađuju sa CIK-om i drugim nadležnim tijelima na unapređenju izbornih procesa u BiH, kako bi osigurali da budući izbori budu usklađeni sa relevantnim međunarodnim standardima.

“U tom cilju je važno da tijela vlasti BiH počnu raditi na neophodnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, putem otvorenog i inkluzivnog procesa”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG