Dostupni linkovi

Dodik: Odluka Izborne komisije usmjerena protiv RS, opozicija je pozdravlja


Milorad Dodik na sastanku u Doboju 21. januara

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik vodeće partije bosanskih Srba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je u Doboju da je posljednja odluka Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Srebrenici i Doboju ‘etnički inženjering’.

“Ona je usmjerena protiv Republike Srpske, ali isto tako to je i priprema za sljedeće izbore. Žele da se oslabi SNSD. Sva srpska glasačka mjesta u Srebrenici su poništena, a dva bošnjačka nisu. Ovdje se radi o čistom inženjeringu. CIK je pod čistim upravljanjem stranaca “, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Doboju, nakon završenog sastanka sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem.

Dodik je rekao da će odluka Centralne izborne komisije BiH promijeniti odnose snaga u Bosni i Hercegovini.

“SNSD će početi da bojkotuje zajedno sa svim partnerima i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022.godine, jer ovo isu fer uslovi, nisu zakoniti uslovi”, kazao je Dodik.

Opozicija pozdravlja odluku Izborne komisije

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocijenio je da je odluka Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Doboju i Srebrenici važan dan za demokratiju u Bosni i Hercegovini.

‘’U Doboju se desila prevara. Ovdje faktički nije bilo izbora i nadamo se da ćemo ih kazniti na ponovljenim izborima”, kazao je Šarović na konferenciji za novinare.

On je dodao da se u Doboju na Lokalnim izborima 15.novembra 2020. godine desila masovno krađa glasova protivno biračkoj volji građana.

‘’Komentarišući raniju izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je rekao da je odluka CIK-a uperena protiv Republike Srpske, Šarović je kazao kako ‘’nema pravo da morališe i drži lekcije onaj koji je kupovao poslanike, koji trguje ikonama i koji koristi takve riječi’’.

‘’Njegovi predstavnici su obrukali cijeli izborni proces. Mi ćemo tražiti da se kazne svi vinovnici ovih događaja’’, kazao je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je da je poništenje izbora u Doboju zasluga pet lokalnih političkih stranaka koje su ukazale na sve nepravilnosti izbornog procesa u tom gradu.

‘’Građani u Doboju zaslužuju vlast prema svojoj izbornoj volji. Mi ćemo insistirati na fer izborima. Ovo je hrabra i očekivana odluka CIK-a. Bilo je i falsifikovanja potpisa i nadamo se da će svi biti kažnjeni u tom kriminalnom lancu’’, kazao je Borenović.

Nenad Nešić iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), pak, nije u potpunosti zadovoljan odlukom CIK-a.

On smatra da je trebalo poništiti izborne rezultate u svim biračkim jedinicama, a ne za 89 redovnih biračkih mjesta.

‘’Nije moguće da na biračkim mjestima deset projektovanih kandidata SNSD-a osvoje 100 posto glasova. Ovdje se prijavilo preko 80 političkih subjekata. Radi se o izbornim malverzacijama kako bi sebi osigurali što više mjesta u biračkim odborima’’, kazao je Nešić i dodao da i članovi DNS-a žele fer izbore u Doboju.

Šta je odlučila Centralna izborna komisija?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica - Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Na sjednici CIK-a u četvrtak, 21. januara, predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine.

Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrditili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Zbog brojnih prijava neregularnosti na dan lokalnih izbora u Srebrenici, na istoku BiH, i u Doboju, u sjevernom dijelu zemlje, CIK BiH je pokrenuo istragu i najavio da će rezultati izbora biti potvrđeni kada se ispitaju sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima.

Agencija za istrage i zaštitu BiH je po nalogu Tužilaštva BiH u Srebrenici početkom decembra 2020. godine, uhapsila Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića u vezi dešavanja u Srebrenici.

Svi su, međutim, nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG