Dostupni linkovi

Ukrajinska ambasada u Srbiji izdala upozorenje o Kosovu građanima Ukrajine


Zastava na ambasadi Ukrajine u Beogradu, 14. mart 2022.

Ambasada Ukrajine u Srbiji upozorila je 31. jula uveče na društvenoj mreži Tviter građane Ukrajine da se uzdrže od poseta "južnim regionima Srbije" i da izbegavaju mesta masovnog okupljanja.

Upozorenje ambasade odnosi se na Kosovo jer Ukrajina ne priznaje nezavisnost bivše srpske južne pokrajine.

Naime, Srbi na severu Kosova blokirali su 31. jula puteve ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zbog odluke Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mestima čuli pucnji, a neki su bili usmereni prema policijskim jedinicama. Povređenih nije bilo.

Nakon ovih napetosti na severu Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, Vlada Kosova saopštila je da će odložiti odluke na 30 dana nakon što se uklone blokade.

Prethodno se američki ambasador Džefri Hovenije 31. jula sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odlaganje primene ovih odluka koja je trebalo da se primenjuju od ponedeljka, 1. avgusta.

Odluka Kosova se odnosila na izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument planirano je da se izdaje na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i važi 90 dana, kao i dokument koji vlasti u Srbiji izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Takođe, 1. avgusta je trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Ove dve odluke Vlade Kosova nisu dobro primljene u Beogradu. Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je 30. jula rekao da će, ako Kosovo ne odustane od te dve odluke, srpski funkcioneri na Kosovu započeti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica srpskih opština je dugotrajni kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dve strane, započetog uz posredovanje Evropske unije pre jedanaest godina.

XS
SM
MD
LG