Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada Srbije utočište optuženoj za 'državni udar' u Crnoj Gori 


Zgrada Ambasade Srbije u Podgorici

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac potvrdio je da se optužena u slučaju "državni udar" Branka Milić nalazi u prostorijama Ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviješteni nadležni organi te države.

U pismu u kojem se Milić obratila pismom javnosti iz Ambasade Srbije u Podgorici je navela "da nema nikakav interes da do okončanja postupka napušta ilegalno Crnu Goru". Saopštila je da je tokom boravka u Ambasadi obavještena da joj je sutkinja Suzana Mugoša odredila pritvor, poručujući da iz Crne Gore ne odlazi, a što je, kako je rekla, mogla mnogo puta da uradi u posljednjih godinu dana.

Optužena Branka Milić nije u pismu saopštila da li će izaći iz Ambasade i vratiti se u sudnicu.

Pismo javnosti, u kojem objašnjava razloge odlaska u Ambasadu Srbije, Milić je poslala nakon što su diplomate Crne Gore i Srbije obavili prve razgovore o načinu izlaska iz situacije u kojoj je optužena srpska državljanka našla utočište u diplomatskom predstavništvu.

Kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova, srpski ambasador Bingulac je naglasio da je "srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav i reakcija Republike Srbije".

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Republike Srbije povodom aktuelne situacije u vezi sa Brankom Milić, optuženoj u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Ambasador Zoran Bingulac
Ambasador Zoran Bingulac

Optužena za stvaranje kriminalne organizacije u slučaju "državni udar" Branka Milić je samovoljno napustila sudnicu Višeg suda u petak 23. novembra jer je bila, kako je rekla, nezadovoljna tretmanom od strane doktora koji je analizirao njeno zdravstveno stanje.

Navodeći da je ponižena prilikom ljekarskog pregleda, Milić je izašla iz sudnice, uputila se prema ambasadi Republike Srbije. Predsjedavajuća Višeg suda Suzana Mugoša joj je potom odredila pritvor.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Zoran Janković je saopštio na sastanku da bi svako djelovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te zatražio što brži odgovor srpske strane.

Ambasador Janković je kazao i da će Ministarstvo vanjskih poslova i drugi nadležni organi preduzeti dalje mjere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima, navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Viši sud u Podgorici čije vijeće sudi optuženima u slučaju "državni udar" nema zvaničnu informaciju da se optužena Branka Milić nalazi u Ambasadi Republike Srbije, saopštila je ranije danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Višeg suda, Aida Muzurović.

Optužena Branka Milić je u petak svojevoljno napustila glavni pretres i prema riječima branilaca, uputila se ka ambasadi republike Srbije čija je državljanka.

Na upit RSE, da li je Viši sud u Podgorici direktno ili indirektno stupio u kontakt sa ambasadom Republike Srbije u Crnoj Gori povodom problema odbjegle Branke Milić, portparolka suda Aida Muzurović je saopštila da nije u nadležnosti Višeg suda da komunicira sa ambasadom Srbije čak i ukoliko se optužena nalazi u tom diplomatskom predstavništvu.

Branka Milić
Branka Milić

Muzurović je rekla da je Viši sud donio rješenje o određivanju pritvora optuženoj Branki Milić, a nadležna za postupanje po rješenju je Uprava policije Crne Gore.

Branilac Branke Milić advokat Jugoslav Krpović nije imao informaciju da su crnogorske institucije kontaktirale Ambasadu Republike Srbije u vezi sa bjekstvom njegove branjenice.

"Bitno je da se Branka Milić nalazi u ambasadi Srbije, da je ona tamo zbrinuta, da je prestalo to stanje šoka kod nje u kom se ona našla uslijed ponižavanja od strane Višeg suda. Ona ne bježi od suđenja, ona je pobjegla od zlostavljanja i ponižavanja. Kako će se to završiti to mi ne znamo. Ukoliko ne bude garancija od države da će psihičko nasilje prema Branki Milić prestati, sigurno da se ona neće pojavljivati", rekao je Krpović.

Optuženoj Branki Milić je ukinut pritvor u oktobru prošle godine, a garanciju da će boraviti u manastiru "Duga" kraj Podgorice i da će se redovno odazivati sudu, dali su Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i mitropolit Amfilohije Radović lično.

Da li Mitropolija, kao garant da će Milić biti dostupna sudu, snosi odgovornost za epilog u kome je optužena po svim izjavama najvjerovatnije u ambasadi Srbije, RSE je upitao njenog branioca, Jugoslava Krpovića?

"Mitropolija je obezbijedila smještaj i brigu prema Branki Milić. Šta će uraditi Branka Milić, to nije u domenu Mitropolije niti bilo koga. Nije Mitropolija garantovala da će ona bježati, niti da će biti tu. Mitropolija je samo dala garanciju da će joj obezbijediti smještaj i hranu", navodi advokat Krpović.

Tokom dana smo probali da dobijemo komentar iz Mitropolije SPC u Crnoj Gori povodom bjekstva optužene Milić, međutim sagovornika RSE nije uspio da obezbijedimo.

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori se do sada nije oglašavala povodom informacija da se državljanka Srbije i optužena Branka Milić nalazi u prostorijama tog diplomatskog predstavništva.

Takođe je RSE ambasadi Srbije poslao upit o nesvakidašnjem slučaju Branke Milić i njenom sadašnjem statusu i tretmanu u ambasadi. Iz ambasade Srbije do sada nije bilo odgovora.

Glavni pretres u slučaju "državni udar" se nastavlja 28. novembra.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG