Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Libiji zatražila hitan nastavak naftnih operacija


Tripoli, ilustrativna fotografija
Tripoli, ilustrativna fotografija

Američka ambasada u Libiji apelovala je danas da se odmah nastave naftne operacije u toj zemlji blokirane od subote od strane snaga i plemena vernih komandantu Kalifi Haftaru na istoku.

"Operacije libijske Nacionalne naftne kompanije (NOC) treba odmah ponovo da počnu", napisala je ambasada SAD na svom Tviter nalogu.

Ona je istakla duboku zabrinutost posle prekida izvoza i proizvodnje na većini naftnih polja. Prekid operacija može da "pogorša humanitarnu situaciju i Libiji i nanese nove nepotrebne patnje libijskom narodu", dodao je isti izvor.

Snage verne Haftaru u subotu su blokirale glavne naftne terminale na istoku Libije, uoči međunarodnog samita u Berlinu u nedelju na kome je pozvano da se prekine sa spoljnim mešanjem i ponovo pokretanje mirovnog procesa u zemlji.

Izvoz je prekinut u lukama u takozvanom naftnom polumesecu, glavnim za libijsku privredu - Brega, Ras Lanuf, al Sedra, al Hariga i Zuitina.

Libijska naftna kompanije u ponedeljak je saopštila da je kapacitet uskladištenja u tim lukama ograničen i da će morati potpuno da prestane proizvodnju sirove nafte čim se dostigne maksimalni kapacitet. NOC je takođe ukazao na prekid proizvodnje u dva velika naftna polja na jugozapadu zemlje Al Šarara i Al Fel. Sa novim blokadama naftne operacije su takoreći potpuno zaustavljene u zemlji.

NOC je ukazao na pad proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno, dok je zemlja u proseku proizvodila 1,3 miliona barela dnevno.

Stručnjaci navode da se Vašington jako protivi blokadi izvoza libijske nafte zato što to dovodi do porasta cene nafte.

Haftar od 4. aprila prošle godine vodi ofanzivu na glavni grad Tripoli gde je sedište Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koju priznaju Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG