Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH pozdravila skidanje ploče sa Karadžićevim imenom


Ploča na kojoj je stajalo ime Radovana Karadžića je uklonjena
Ploča na kojoj je stajalo ime Radovana Karadžića je uklonjena

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa zgrade studentskog doma na Palama, saopštili su iz Ambasade.

"Ovo je važan korak ka stvaranju okruženja koje pogoduje pomirenju i uzajamnom poštovanju", napisali su oni na službenom Twitter profilu ambasade povezujući ovo dešavanje s obilježavanjem 25 godina Dejtonskog sporazuma.

‘’Potičemo lokalne čelnike da uklone simbole podjela u svojim zajednicama širom zemlje jer bi to pokazalo kako nema mjesta za veličanje ratnih zločinaca u zemlji koja je predana pridruživanju euroatlantskoj zajednici i prihvaćanju mirne budućnosti", navode iz Ambasade.

Ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića skinuta je u četvrtak sa Studentskog doma na Palama.

Isti dan, na konferenciji za novinare u Banjaluci, njegova kćerka, Sonja Karadžić Jovičević, koja je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, izjavila je kako se Karadžićevo ime koristi za 'prepucavanje', te da tabla na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 5. novembra je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija rekao da članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama (nedaleko od Sarajeva) koji nosi ime, na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića.


Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), 24. novembra, pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da "kada bude spreman, zajednički skinu tablu" sa imenom haškog osuđenika Radovana Karadžića sa studentskog doma u Palama.

Studentski dom na Palama, opštini koja se nalazi u Republici Srpskoj, otvoren je 20. marta 2016. godine.

Dom je otvorio Milorad Dodik, tada premijer tog bosanskohercegovačkog entiteta RS, a dobio je naziv po haškom osuđeniku za ratne i zločine protiv čovječnosti Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske.

Radovan Karadžić je 24. marta 2016. godine u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG