Dostupni linkovi

SAD donirale policiji u BiH opremu vrijednu više od 1,5 miliona dolara


Uručivanje donacije u prostorijama SIPA-e, 6. decembar 2021.
Uručivanje donacije u prostorijama SIPA-e, 6. decembar 2021.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, vojni ataše SAD-a brigadir Michael Tarquinto i šef Ureda za obrambenu saradnju major Taib Grozdanić predali su danas, 6. decembra Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH donaciju oklopnih terenaca, uređaja za noćno promatranje, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme vrijednu više od 1,5 miliona dolara.

Opremu će koristiti Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e. Ova oprema omogućit će Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e da ispuni svoju važnu misiju pružanja zaštite građanima BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

“Sjedinjene Države su snažno posvećene vladavini prava i sigurnosti u BiH. Američka ambasada smatra da je mandat SIPA-e za borbu protiv korupcije jedan od njihovih najvažnijih zadataka. To ostaje jedno od najizazovnijih pitanja za sigurnosnu zajednicu, kao i jedan od primarnih razloga zašto mladi ljudi u BiH razmatraju odlazak iz zemlje dok planiraju svoju budućnost. Ostajemo duboko posvećeni borbi protiv korupcije u BiH i u regiji”, naglašeno je u saopćenju.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum zahvalio se ambasadoru na vrijednoj donaciji i dosadašnjoj podršci SAD-a u jačanju ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta SIPA-e, kao i saradnji u oblasti provođenja zakona.

Ovim povodom direktor SIPA-e uručio je Ambasadi SAD-a u BiH najviše priznanje SIPA-e "Zlatni reljefni amblem", saopćeno je iz SIPA-e.

Sjedinjene Države su do danas osigurale oko 1,7 milijardi eura (oko dvije milijarde dolara) pomoći od 1995. godine za rekonstrukciju, humanitarnu pomoć, modernizaciju odbrambenog sektora, ekonomski razvoj i obrazovanje.

Ova pomoć nastavila se i tokom pandemije COVID-19 u obliku medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju, te ulaganja više od 3,2 miliona eura (3,7 miliona dolara) u podršku laboratorijima i javnom zdravstvu.

Ambasada SAD-a donirala je u aprilu prilagođena komandna vozila predstavnicima institucija za civilnu zaštitu u BiH vrijedna oko 450.000 dolara koje je finansirala Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a.

XS
SM
MD
LG