Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Dačić bi trebalo da razmisli o svojim postupcima


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Piše: Nevena Bogdanović

„Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: 'Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima'”, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američka ambasada reagovala je na postupak ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao "Kosovo je Srbija" i potpisao se.

Reagujući na izjavu Ambasade SAD, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da nije uništio novčanicu od sto dolara niti uvredio Bendžamina Frenklina, već da je postupio u skladu sa suštinskom idejom tog velikog američkog naučnika i državnika.

„Srbija će se uvek boriti protiv svake poročne i lažne narko-države i uvek ćemo težiti miru sa svim susedima. Srbija samo nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu, kao što to neće činiti ni Amerika. I kao što to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin. Ono što sam učinio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD i Srbije“, kazao je Dačić za 'Sputnjik' citirajući Frenklina: „Onaj ko ima strpljenja, može imati šta hoće“.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je internet kampanja "Kosovo je Srbija" u kojoj je učestvovao srpski zvaničnik „omalovažavajuća“.

„To je omalovažavajuće za njih same“, kaže Tači.

Dodaje da izjava premijerke Ane Brnabić (da je zabrinjava i plaši situacija na Kosovu, jer imate posla sa "ljudima koji su bukvalno izašli iz šume", prim.aut.) i Dačićevo ispisivanje poruke, dokazuje, prema Tačijevim rečima, „da žive u prošlom veku, u mentalitetu prošlosti, primitivnom i nimalo racionalnom“.

„Što se Kosovo manje bavi takvim prevaziđenim ljudima, bez ikakvog uticaja i u Srbiji, to bolje. Ne gubimo energiju baveći se ponižavajućim, uvredljivim i niskim sloganima jednog čoveka sa direktnom odgovornošću za počinjeni genocid od strane Srbije. Treba da se fokusiramo na naš rad, a ne na parole i mitove koje Srbija predstavlja o Kosovu. Jasno je celom svetu da je Kosovo slobodna i nezavisna zemlja“, kazao je Tači.

Dačić je u izjavi za beogradski dnevnik Blic sledećim rečima pravdao svoj postupak: „To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao.“

Napomenuo je i da novac nije njegov, kao i da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima. Dačić ističe i da bi reči "Kosovo je Srbija" napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, prenose beogradski mediji.

U odbranu ministra Dačića stalo je i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije kojom Dačić predsedava.

„Na šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića vrši se ogroman pritisak u vidu otvorenih pretnji smrću, a sada su predstavnici Kosova angažovali i širu i užu familiju u ovoj akciji, kako bi dodatno zaplašili srpsko rukovodstvo“, saopštio je Vladan Zagrađanin, funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS).

U saopštenju te stranke navode: "Poručujem im ovim putem da se Ivica Dačić, kao ni SPS ne plaše pretnji jedne obične razularene bande, ljudi koji su pravo iz šume i terorističkih uniformi seli u fotelje izigravajući gospodu i vršeći lažnu vlast na okupiranoj srpskoj teritoriji, potpomognuti zapadnim centrima moći."

Prema oceni potpredsednika nevladinog Centra za spoljnog politiku Dragana Đukanovića, to što se Dačić priključio "internet izazovu" nema nikakav diplomatski efekat, već je u pitanju simbolički postupak učešća u akciji koja na internetu okuplja veliki broj građana.

„A na simboličkoj ravni, ne vidim šta je tu poruka i zašto se na novčanicama naznačava. Sa druge strane, ne vidim ni da će to promeniti stanje u realnosti“, kaže Đukanović.

Kako je sve počelo?

Na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o kosovskim liderima, rekla da ima posla sa „ljudima koji su izašli iz šume", građani Kosova reagovali su internet akcijom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u prevodu "bukvalno izašao iz šume", tokom koje su postavljali uglavnom svoje slike iz prirode ili "šume", aludirajući na svoj "dom", ali i pisali o svojim dostignućima "s obzirom da dolaze iz šume".

Nekoliko dana kasnije, vlasnik beogradske kafane „Pavle Korčagin“ Vojin Cucić pozvao je pratioce da na novčanicama sitnih apoena dolara i evra napišu poruku "Kosovo je Srbija" i da fotografije podele na društvenim mrežama.

„Kada bi svaki Srbin ispisao samo jednu novčanicu, bila bi ovo čudesna kampanja“, piše u jednoj od objava na Instagram profilu kafane, a cilj je, kako su naveli organizatori akcije, milion ispisanih novčanica.

Akcija je ubrzo postala viralna, a pored dolara i evra, poruke se ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država, a građani su počeli i da se "takmiče" ko će ispisati novčanicu sa većim apoenom.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Internet izazov je posebno odjeknuo u medijima nakon što mu se priključio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Hvala majstore, živela Srbija“, stoji u opisu fotografije na kojoj Dačić drži potpisanu novčanicu od 100 dolara, uz napomenu da novac ne pripada ministru.

Na društvenim mrežama glasni su i oni građani Srbije koji kritikuju, uz poruku „ako nam ne vrate Kosovo natpisi na novčanicama, ništa neće“, ili da je ovo ironično „jedna od vrhunskih metoda komunikacije u diplomatiji“, a pojavile su se i fotografije na kojima su poruke protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispisane na novčanicama.

Građani Kosova uzvratili su kontra-akcijom na društvenim mrežama, ispisujući poruku "Kosovo je Kosovo" na novčanicama među kojima su se našli i srpski dinari.

Nakon više stotina prijava kojima su fotografije sa porukama "Kosovo je Srbija" označene kao neprikladan sadržaj na Instagram profilu kafane Korčagin, taj profil bio je privremeno blokiran. Kako su najavili administratori profila, nakon četvrtka prestaju sa objavom fotografija sa novčanicama.

Da li je pisanje po novčanicama prekršaj?

Uništavanje valute je prema zakonu Sjedinjenih Američkih Država prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna ili zatvor do šest meseci, ali u slučaju da se to radi „sa namerom da se papiri od vrednosti učine nepodobnim za korišćenje“.

Iz ovoga proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po novčanicama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo upotrebiti.

U Srbiji, pisanje po novčanicama nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice smatraju nepodobnim za opticaj.

„Kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, smatra se nepodobnom za opticaj“, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije, gde se dodaje i da su banke dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za korišćenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG