Dostupni linkovi

Nova verzija e-čitača Kindle


Nova verzija e-čitača Kindle

Najveći svjetski on line prodavač elektronskih knjiga, Amazon.com, pokrenuo je jeftiniji e-čitač, Kindle, za cijenu od 139 dolara.

U Amazonu se nadaju da će ovom cijenom omasoviti broj elektronskih korisnika i napraviti konkurenciju popularnom Apple-ovom iPad-u. To je već treća generacija Kindle-a, nešto manja i lakša od svojih prethodnih verzija.

U Amazonu tvrde da je u posljednjih mjesec dana omjer između digitalne i papirne knjige bio 9:2 u korist digitalne, što znači da je sve manji interes za papirnu knjigu.

Smatraju da će sa dobrom cijenom Kindle-a dostići popularni Apple-ov iPad koji se od lansiranja na tržište u aprilu, do sada prodao u tri milijuna primjeraka. Uz to njegova startna cijena je 499 dolara.

Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona tvrdi da će sa nižom cijenom uspjeti napraviti masovnu upotrebu ovog uređaja.

Prodali smo milijune primjeraka prethodne verzije Kindle-a, prodat ćemo ih još milijune. Nije isključeno ni novo snižavanje cijena”, kaže Bezos.

Amazon je poboljšao kontrast na monitoru Kindle-a, no veličina od šest inča površine za čitanje ostala je ista. Okretanje stranica je nešto brže i oko 3500 knjiga može biti pohranjeno, što je duplo više od prethodnih verzija.

Oba modela imaju baterije koje mogu izdržati mjesec dana. Njegova prodaja očekuje se u augustu.

Kindle, u svojoj prvoj verziji predstavljen je 2007. godine, koštao je 359 dolara. Slijedi cijeli niz poboljšanja korišćenja uređaja praćenog sniženjem cijene te jakom konkurencijom kompanija poput Sony, Corp, Barnes & Noble i novijeg multimedijalnog proizvoda iPad, koji uključuje i e-čitanje.

Cijena od 139 dolara za novu Amazonovu WiFi verziju je samo nešto malo veća od 99 dolara što analitičari smatraju za cijenom koja daje mogućnost masovne upotrebe.

Tržišni stručnjaci tvrde da Amazon neće imati profit od ovako niske cijene uređaja ali to bi se moglo nadoknaditi prodajom sadržaja za njega.

XS
SM
MD
LG