Dostupni linkovi

Radnici Amazonove trgovine formirali svoj prvi sindikat


Radnici stoje u redu za glasanje za sindikalne izbore u Amazonovom distribucijskom centru JFK8, u četvrti Staten Island u New Yorku, SAD, 25. marta 2022.
Radnici stoje u redu za glasanje za sindikalne izbore u Amazonovom distribucijskom centru JFK8, u četvrti Staten Island u New Yorku, SAD, 25. marta 2022.

Radnici u objektu Amazona na Staten Islandu u New Yorku u petak, 1. aprila su glasali za formiranje sindikata.

Za osnivanje Radničkog sindikata Amazona (ALU) glasala su 2.654 radnika (oko 55 %), a protiv 2.131, objavio je Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), prenio je Reuters.

Time bi to trebao postati prvi organizirani sindikat radnika ovog internetskog prodavača u Sjedinjenim Državama.

Glasanje predstavlja pobjedu za organizirane radnike u SAD-u i prekretnicu za one koji godinama smatraju da je radna praksa Amazona ''prijetnja radnicima''.

"Razočarani smo ishodom glasanja na Staten Islandu jer vjerujemo da je izravan odnos s kompanijom najbolji za naše zaposlenike", stoji u saopćenju ove kompanije.

Pod pretpostavkom da se odbace svi prigovori nakon glasanja i da sindikat bude certificiran od NLRB-a kao predstavnika zaposlenika, sindikalni pregovarači bi i dalje morali pregovarati s Amazonom kako bi ispunili očekivanja o boljoj naknadi i uvjetima rada.

Bijela kuća je saopćila da je američkom predsjedniku Joeu Bidenu drago što se čuju glasovi radnika Amazona. Biden vjeruje da bi "svaki radnik u svakoj državi trebao imati slobodan i pošten izbor da se pridruži sindikatu", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Dodala je da su radnici Amazona na Staten Islandu “odlučili da organiziraju osnovni sindikat, pregovaraju o boljim poslovima i boljem životu”.

Nasuprot tome, u pogonu Amazona u Alabami, većina radnika odbila je sindikalizaciju, iako ishod nije konačan. Osporeno je 416 glasačkih listića o čemu će se odlučiti u idućim sedmicama, a taj broj je dovoljan za promjenu rezultata, saopćio je NLRB.

Samo 10,3 posto američkih radnika bilo je u sindikatu 2021., upola manje nego 1983., a članstvo u sindikatima u privatnom sektoru - uključujući Amazon i Starbucks - bilo je samo 6,1 posto u 2021.

Zaposlenici Starbucksa na devet lokacija u SAD-u posljednjih su mjeseci glasali za pridruživanje Workers Unitedu, podružnici Međunarodnog sindikata uslužnih radnika. Sada su u sindikatima pet kafića u Buffalu u državi New York, dva u Mesi u državi Arizona te po jedan u Seattleu u državi Washington te Knoxvilleu u Tennesseeju.

Oko 600 dizajnera, softverskih inženjera, analitičara podataka i drugih tehnoloških zaposlenika u listu New York Times glasalo je u martu za pridruživanje sindikatu NewsGuild iz New Yorka, koji je pobijedio na nizu drugih izbora u posljednje dvije godine.

Uposlenici davatelja usluga brzog interneta Google Fiber u Kansas Cityju u državi Missouri prošle su sedmice glasali za sindikalno okupljanje. Iako je uključeno samo deset radnika, to je bila prva grupa sindikata Alphabet Workers Union (AWU) s pravom pregovaranja.

U junu 2021. je sindikat United Food and Commercial Workers (UFCW ) postigao sporazume s laboratorijom za proizvodnju kanabisa Sonoma Lab Works i proizvođačem kanabisa CannaCraft Manufacturing kako bi uključili u sindikat njihove radnike u Kaliforniji.

UFCW kaže da je s više od 10.000 članova to sada najveći sindikat radnika u industriji kanabisa u SAD-u.

XS
SM
MD
LG