Dostupni linkovi

Medijski prostor na Balkanu se sužava, kaže direktorica USAGM-a


Amanda Bennett, direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM), 16. jula 2020.
Amanda Bennett, direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM), 16. jula 2020.

Medijski prostor se sužava na Zapadnom Balkanu, gdje neke vlade ponovno uvode kriminalizaciju klevete i smanjuju prostor za javnu debatu, kazala je Amanda Bennett, direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM) na pitanje o donošenju više kontroverznih zakona u Republici Srpskoj.

Ovaj entitet u Bosni i Hercegovini u fazi je izmjene Krivičnog zakonima kojima vlasti žele ponovno kriminalizirati klevetu, a u planu su i tzv. "zakon o stranim agentima" i LGBT+ populaciji.

"Ovo nije ništa novo. Sve ovo već viđeno tokom perioda Hladnog ili Drugog svjetskog rata kad je medijski prostor bio doslovno zatvoren. Ulazak u zatvoreno okruženje je ono što mi činimo i moramo udvostručiti naše napore kako bismo uspjeli u tome", kazala je Bennett na online briefingu s medijskim djelatnicima iz svijeta.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt zakona koji predviđa novčane kazne za klevetu i do 60.000 eura, a koji je izazvao dosta kritika medijskih radnika i međunarodnih organizacija. Zakon se nakon javne rasprave ponovno vraća u skupštinu.

Protesti protiv kriminalizacije klevete u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Nevladine organizacije mogle bi se naći na udaru zakona o financiranju nevladinih organizacija. One bi, kako se predlaže, morale podnijeti financijske izvještaje, a zakon daje pravo vlastima tog bh. entiteta da u te organizacije šalju inspekcije.

Predsjednik RS-a i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u više navrata i zakon kojim će se LGBT osobama zabraniti ulazak i rad u obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta.

USAGM je neovisna agencija koja emitira vijesti i informacije. Agencija nadzire Glas Amerike (VOA) i Ured za emitiranje Kube, kao i Radio Slobodna Europa/Radio Liberty, Radio Slobodna Azija, Bliskoistočne radiodifuzne mreže i Fond za otvorenu tehnologiju.

"Nastavljamo naše napore da donesemo tačne i provjerene informacije u koje će ljudi vjerovati kao i podršku medijima i novinarima na terenu. Novinari su u nikad opasnijoj situaciji", kazala je direktorica USGM-a Bennett govoreći o situaciji u regijama u kojima spomenuti mediji djeluju.

XS
SM
MD
LG