Dostupni linkovi

Direktorka USAGM: Globalni rat informacijama je na prekretnici


Amanda Bennett
Amanda Bennett

Izvršna direktorka Američke agencije za globalne medije (USAGM) rekla je u sredu da agencija koju vodi igra ključnu ulogu na globalnom nivou u omogućavanju publici da pristupi verodostojnim i nepristrasnim vestima koje se suprotstavljaju medijima koje vode autoritarni režimi.

"Nalazimo se na prekretnici", rekla je Amanda Benet u pripremljenom svedočenju za pododbor Senata za spoljne poslove koji nadgleda Stejt department i druge međunarodne aktivnosti, prenosi Glas Amerike.

"Autoritarni režimi koriste zlonamerni uticaj, dezinformacije, propagandu i manipulaciju informacijama kako bi zatvorili protok informacija i podrili one koji traže informacije zasnovane na činjenicama o svetu oko sebe. Vlade [Narodne Republike Kine], Irana i Rusije često rade zajedno na pojačavanju svog zloćudnog uticaja", nastavila je ona.

Benet: Medijski prostor na Zapadnom Balkanu se sužava

Medijski prostor se sužava na Zapadnom Balkanu, gdje neke vlade ponovno uvode kriminalizaciju klevete i smanjuju prostor za javnu debatu, kazala je sredinom aprila Amanda Benet, na pitanje o donošenju više kontroverznih zakona u Republici Srpskoj.

Ovaj entitet u Bosni i Hercegovini u fazi je izmjene Krivičnog zakonima kojima vlasti žele ponovno kriminalizirati klevetu, a u planu su i tzv. "zakon o stranim agentima" i LGBT+ populaciji.

"Ovo nije ništa novo. Sve ovo već viđeno tokom perioda Hladnog ili Drugog svjetskog rata kad je medijski prostor bio doslovno zatvoren. Ulazak u zatvoreno okruženje je ono što mi činimo i moramo udvostručiti naše napore kako bismo uspjeli u tome", kazala je Bennett na online briefingu s medijskim djelatnicima iz svijeta.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt zakona koji predviđa novčane kazne za klevetu i do 60.000 eura, a koji je izazvao dosta kritika medijskih radnika i međunarodnih organizacija. Zakon se nakon javne rasprave ponovno vraća u skupštinu.

USAGM procenjuje da 394 miliona ljudi pristupa njenim programima svake nedelje.

Benet je rekla da je USAGM izgrađena za ovaj trenutak sa više od 4.000 medijskih partnera širom sveta koji se suprotstavljaju uticaju državnih medija.

Prema USAGM, programi RFE i VOA su pregledavani osam milijardi puta na ruskom i ukrajinskom jeziku u godini nakon početka ruske invazije, a jedna od četiri odrasle osobe u Iranu koristile su alate za zaobilaženje koje je podržavao OTF za pristup informacijama.

"Ovo je najvažnije vreme za ovu agenciju od Hladnog rata, a možda i od Drugog svetskog rata", rekla je Benet. "USAGM mora biti pozicionirana tako da bude dosledno konkurentna u današnjem opasnom svetu manipulacije informacijama i velikih ulaganja autoritarnih režima i drugih loših aktera".

USAGM je nezavisna agencija koja emituje vesti i informacije. Agencija nadzire Glas Amerike (VOA) i Ured za emitovanje Kube, kao i Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty, Radio Slobodna Azija, Bliskoistočne radiodifuzne mreže i Fond za otvorenu tehnologiju.

Agencija traži 944 miliona dolara

USAGM je zatražila 944 miliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, što je povećanje od 59 miliona dolara u odnosu na tekuću godinu. Neki zakonodavci postavljaju pitanje da li agencija dobro koristi sredstva poreskih obveznika.

"Imamo veoma otvoren sistem", rekao je demokratski senator Ben Kardin, upoređujući mreže USAGM sa medijima koje finansiraju države. "Vrlo pažljivo čuvamo novinarsku nezavisnost vaše agencije i to ćemo i daje činiti. Ali mi kao kreatori politike želimo da budemo sigurni da svoje resurse i prioritete stavljamo u one delove sveta gde smo najranjiviji".

USAGM je poslednjih godina prošla kroz strukturne promene koje je režirao Senat kako bi se pozabavila različitim prioritetima u entitetima, tehnološkim preprekama, vladinom birokratijom i niskim finansiranjem u poređenju sa medijima koje finansira država u drugim zemljama.

Ranije ove godine, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol izrazio je zabrinutost zbog prakse zapošljavanja i moguće cenzure na Glasu Amerike, napisavši u pismu Benetovoj: "Kao javno finansirana medijska organizacija, imperativ je da USAGM i VOA budu u skladu sa ovim strogim zahtevima za integritet i nepristrasnost, držeći rukovodstvo USAGM podalje od procesa donošenja uredničke odluke".

XS
SM
MD
LG