Dostupni linkovi

Alter Kultura povezuje kreativce u BiH


Logo projekta 'Alter Kultura'
Projekat "Alter Kultura" startao je prije dvije sedmice i do sada obišao Banja Luku, Mostar i Tuzlu. Tokom završnice u Sarajevu, 29. i 30. juna, biće organizovani kulturno-umjetnički sadržaji koji promovišu društvenu uključenost i otvorenost, odnosno doprinose decentralizaciji kulture u Bosni i Hercegovini.

Najznačanija aktivnost je pokretanje Kulturne mape. Prva u regiji on-line platforma ovakvog tipa pruža mogućnost da se svaka kulturna institucija ili umjetnik registruje, podijeli informacije o sebi, te poveže sa kreativcima iz drugih bh. gradova.

Prikupljene su informacije o svim kulturnim akterima u Bosni i Hercegovini koji djeluju u osam kategorija umjetnosti: film, arhitektura, umjetnost u javnom prostoru, scenske umjetnosti, književnost, muzika, dizajn i vizuelna umjetnost.

Kumjana Novakova
Kumjana Novakova
"Kulturna mapa neće imati značaja ukoliko se organizacije i pojedinci ne uključe i ne iskoriste mogućnost mapiranja. Ona je otvorena za svakoga ko se na bilo koji način bavi kulturom. Mi mapu ne ažuriramo, već samo provjeravamo vjerodostojnost informacija“, kaže za Radio Slobodna Evropa kreativna direktorka „Pravo Ljudski” film festivala Kumjana Novakova.

"Alter Kulturu" je finansijski pomogao MDG-F program "Kultura za razvoj", koji provode agencije Ujedinjenih naroda.

Cilj projekta je da direktno usmjeri komunikaciju između, prije svega, Sarajeva i Banjaluke, a u smislu razmjene kulturnih radnika.

"Motivirala nas je spremnost gradova da učestvuju u projektu a što je za nas u UN-u od krucijalne važnosti da možemo potpomoći ovu vrstu razvojnih procesa. Stoga smo u projekat uključili i Mostar i Tuzlu“, pojašnjava voditeljka projekta „Kultura za razvoj“ Renata Radeka.

Grad Sarajevo ima jasne razloge zašto je podržao "Alter Kulturu“ kaže za naš radio dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović.

"Želimo da Sarajevo 2014. bude u fokusu svjetske pažnje", kaže dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović.


"Želimo da Sarajevo 2014. bude u fokusu svjetske pažnje jer ćemo tada obilježiti i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Kultura je najefikasniji komunikacijski kanal koji nam stoji na raspolaganju. Međutim, imamo problem jer ne postoji adekvatna saradnja između svih aktera koji djeluju na bh. kulturnoj sceni“, kaže Živanović.

On smatra da ovaj projekat daje doprinos poboljšanju saradnje, jer omogućuje komunikaciju svih koji djeluju u oblasti kulture.

"Uvezujemo kulturne scene najvećih urbanih centara u BiH, te na taj način pripremamo teren za 2014. godinu“, objašnjava Živanović.

Namjera aktivnosti organizovanih od 14. do 30. juna u četiri najveća bh. grada je i stvaranje novih kapaciteta u kulturi, oblasti koja može stvarati nove vrijednosti.

Kreativna direktorka "Pravo Ljudski” film festivala Kumjana Novakova navodi da je
Kulturna mapa rezultat projekta koji pokušava pokazati da je u zemlji, u kojoj ne funkcionišu politička i ekonomska „mapa“, oblast kulture ona koja povezuje različite dijelove Bosne i Hercegovine.
  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG