Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se traži oslobađanje Alsu Kurmaševe


Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa u sudnici u Kazanju, 1. april 2024.
Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa u sudnici u Kazanju, 1. april 2024.

Evropski zastupnici odobrili su rezoluciju koja poziva na "trenutno i bezuslovno oslobađanje" svih političkih zatvorenika u Rusiji, uključujući novinare Alsu Kurmaševu i Evana Gershkovich.

Rezolucija je dio zajedničkog prijedloga u Evropskom parlamentu 25. aprila, kojim se osuđuju "nedemokratski" predsjednički izbori u Rusiji održani prošlog mjeseca i njihovo "nelegitimno širenje" na teritorije unutar Ukrajine koje je Moskva nezakonito anektirala.

Rezolucija, za koju su glasala 493 zastupnika Parlamenta, dok je 11 bilo protiv i 18 suzdržano, poziva na "hitno i bezuslovno oslobađanje i obeštećenje svih političkih zatvorenika, nepravedno zatvorenih novinara, uključujući Alsu Kurmaševu, kao i Evana Gershkovicha, i njihove porodice, za obnovu slobode izražavanja i udruživanja u Rusiji i za pojačani međunarodni nadzor i praćenje kršenja ljudskih prava u Rusiji."

U rezoluciji se spominju i politički zatvorenici koji bi trebali biti oslobođeni, između ostalih Vladimir Kara-Murza, Oleg Orlov, Ksenija Fadeeva, Ivan Safronov i Ilja Jašin.

Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa iz Praga koja ima američko i rusko državljanstvo, od 18. oktobra je u ruskom pritvoru pod optužbom za kršenje zakona o takozvanim "stranim agentima”.

Novinarka Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa, u Rusiju je otputovala zbog porodičnih obaveza i prvobitno je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu u Kazanju gdje su joj oduzeti američki i ruski pasoš. RSE i američka vlada kažu da su optužbe odmazda za njen rad.

Pored Kurmaševe još jedan američki novinar, Eva Greshkovich nalazi se u pritvoru u Rusiji. Američka vlada označila je Gershkovicha kao "nezakonito pritvorenog", što je oznaka koja im omogućava da više sredstava izdvoje za napore da ga se oslobodi. Kurmaševa, međutim, nije označena kao nezakonito pritvorena, uprkos molbama RSE/RL-a i njene porodice.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG