Dostupni linkovi

Alex Jones treba platiti 4,1 milion dolara odštete zbog tvrdnji o Sandy Hook pucnjavi


Alex Jones, teoretičar zavjera

Američki teoretičar zavjere Alex Jones treba platiti 4,1 milion dolara odštete nakon što je lažno tvrdio da je pucnjava u školi Sandy Hook 2012. godine bila prevara.

Roditelji žrtava tražili su najmanje 150 miliona dolara u procesu za klevetu protiv voditelja radio emisije i autora Infowars stranice.

Rekli su da su pretrpjeli uznemiravanje i emocionalnu patnju zbog Jonesovih dezinformacija.

Dvadesetero djece i šestero odraslih ubijeno je iz vatrenog oružja u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu 2012. godine.

Jones je ranije tvrdio da su se mediji i aktivisti za kontrolu oružja udružili kako bi izmislili Sandy Hook tragediju, te da je pucnjava bila iscenirana.

Kasnije je priznao da se pucnjava dogodila i pokušao se distancirati tokom suđenja od prijašnjih neistina.

Jones je već izgubio niz slučajeva klevete koje su pokrenuli roditelji, ali ovo je prvi slučaj u kojem je štetu određivala porota.

Unatoč povlačenju svojih tvrdnji o Sandy Hooku, Jones je nastavio koristiti svoju platformu za napad na porotnike i suca u ovom slučaju.

Također je tvrdio da je bankrotirao unatoč dokazima da su njegove kompanije zarađivale oko 800.000 dolara dnevno prodajom dodataka prehrani, pribora za oružje i opreme za preživljavanje.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG