Dostupni linkovi

Facebook zabranio američke desničarske aktiviste


Zabranjeni Milo Yiannopoulos, Alex Jones i Louis Farrakhan
Zabranjeni Milo Yiannopoulos, Alex Jones i Louis Farrakhan

Facebook je, suočen sa pritiskom da obuzda širenje mržnje i netrpeljivosti na ovoj socijalnoj mreži, zabranio nekolicinu desničarskih političkih aktivista u SAD na osnovu njihovog pravila o "opasnim pojedincima".

Među osobama čiji su nalozi ukinuti su poznati desničarski aktivista Alex Jones i njegov web sajt, Inforwars (Inforatovi), koji često plasira teorije zavjere.

Facebook je takođe saopštio da su ukinuli Paula Nehlena glasnog zagovornika supremacije bijele rase koji je na prošlim izborima 2018. pokušao da se izbori za mjesto u Kongresu, kao i lidera Nacije islama Lousa Farrakhana, koji se propovijeda crni separtizam, i Jevreje naziva "termitima".

Ukinut je nalog poznatog desničarskog zagovornika takozvanog "alt-righta" Mila Yiannopoulosa.

Facebook je saopštio da će kompanija ukloniti svaki i nalog, stranicu, grupu ili događaj koji imaju bilo kakve veze sa ovim osobama, i na Facebooku i na Instagarmu.

Alex Jones je ljutito reagovao u četvrtak, tokom live streama njegovog programa, na sajtu Infowars.

"Oni nijesu samo zabrani mene. Oni su nas oklevatali. Zašto Zuckerberg uopšte ovo radi?" rekao je Jones, misleći na vlasnika, utemeljivača i direktora Facebooka Marka Zuckerberga.

XS
SM
MD
LG