Dostupni linkovi

Aleksić: Brnabić, simbolična figura u konzervativnoj vladi


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Stefan Aleksić, antropolog i kolumnista, za 'Zašto?' analizira reakciju premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić na objavu na Tviteru ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića o tome kako treba spriječiti uvoz slikovnica iz Hrvatske koje objašnjavaju istospolne brakove.

  • Posao

Ovaj tvit je pustio ministar koji je zadužen za nešto što je tehnološki razvoj i inovacije, ministar koji bi trebalo da se bavi nekim stvarima koje generalno javnost shvata kao jako “moderne”, veoma savremene, a ovde pokazuje jedan vrlo konzervativni izraz, konzervativni etos.

Ovde nije bilo ništa sporno, niko nikog neće malteretirati i terati da čita ove slikovnice.

Međutim, ministar je i pored toga našao shodno da se javi i da na Twitteru iskazuje neka lična mišljenja.

Premijerka je rekla da će ga podsetiti koji je njegov posao a ja bih, recimo, da sam na premijerkinom mestu njega podsetio da više ne sme da se bavi tim poslom.

  • Politički haos

Ukoliko zastupa ovakve stavove njemu jednostavno nije mesto u ovoj vladi.

Centralni problem tu je što je naša trenutna premijerka, premijerka bez ikakavog autoriteta, i ona je jedna simbolična figura.

Ako zaista jeste zaista osetljiva na ovu tematiku, ona u isto vreme, vrlo verovatno, nije osteljiva na neke druge tematike koje dolaze iz jednog sličnog rakursa.

Moram da podsetim na čitav jedan spektar tih konzervativnih i potpuno retrogradnih politika koje ova vlada reprodukuje, kao što recimo trpi jednog osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji pravi potpuni politički haos, koji se krevelji kao što se krevelji od 1990. naovamo.

  • Konzervativne politike

Ova vlada je prepuna ultrakonzervativnih ministara, počevo od pomenutog ministra za inovacije i tehnološki razvoj, pa ministra za kulturu koji reprodukuje tu paradigmu kulture kao jedne konzervativne delatnosti koja se bavi opancima, šarenim čarapama, guslama i slično i, jednostavno rečeno, reprodukcijom nacije.

To ukazuje na izvesnu distorziju unutar svih politika koju trenutna vlada Republike Srbije vodi.

Sa jedne strane, pokušava se prikazati, ali isključivo prikazati, kao savremena, moderna, proevropska, šta god sad to značilo, a sa druge strane prozvodi te vrlo, vrlo konzervativne politike, i između ostalog trpi te užasno konzervaztivne ministre u svojim redovima.

  • Zakonska rupa

Postoji sad još jedna stvar.

Ministru Popoviću vrlo verovatno ne bi smetalo da uvezemo nešto drugo iz Hrvatske, a to je ono što se desilo pre par godina kada je jedna ultrakonzervativna grupacija promenila Ustav, samo da bi definisala brak kao isključivo zajednicu muškarca i žene.

Dakle, da bi sprečila da se ostavi prostor za istopolne brakove u Hrvatskoj.

Ta ultrakonzervativna grupacija u Hrvatskoj je iskoristila jednu zakonsku rupu koju je Republika Hrvatska ostavila da bi na referendumu prošao predlog da se Hrvatska priključi Evropskoj uniji.

  • Javno mnijenje

Ova situacija je užasno komplikovana jer vi sa jedne strane imate jedne nazovi, kvazi liberalne, kvazi progresivne, nazovi moderne struje koje sebe nazivaju evropskim, proevropskim itd, koje u isto vreme em ostavljaju jedan zakonski prostor a na drugom jednom nivou i proizvode te ultrakonzervativne politike.

Dakle nema velike razlike između nas i Hrvatske u tom slučaju.

Jedina razlika je što kod nije došlo do velike medijske buke oko ovog pitanja, ali isključivo zbog toga što je kod nas javno mnijenje dovoljno anestezirano pa više i ne primećuje ovakve slučajeve.

Dakle, da je došlo do javnog mnijenja, verovatno bismo imali nešto veoma slično reakciji koja je bila u Hrvatskoj a u Hrvatskoj su se skandalizovali nad ovom maltene banalnom bojankom.

XS
SM
MD
LG