Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja oslobodila australskog studenta


Alek Sigley stigao u Peking
Alek Sigley stigao u Peking

Australac, za koga se strahovalo da je nestao u Sjevernoj Koreji, pušten je na slobodu i kaže "osjeća se super". Porodica je nestanak Aleka Sigleya prijavila prošli mjesec, a kako Australija nema ambasadu u Sjevernoj Koreji, sa zvaničnicima u Pjongjangu pregovarala je Ambasada Švedske u toj zemlji.

Alek Sigley je dvadesetdevetogodišnji student na Univerzitetu Kim II Sung u Pjongjangu. Bio je aktivan na društvenim mrežama i u kontaktu sa porodicom do prošle sedmice, kada je naglo nestao. U četvrtak ujutru je sletio na aerodrom u Pekingu. Nije davao nikakva objašnjenja o tome šta se desilo u Pjongjangu. CNN prenosi da se nalazi u Ambasadi Australije, te da će Kinu napustiti večeras.

Alek Sigley
Alek Sigley

Australija, koja nema ambasadu u Pjonjangu, oslonila se na Ambasadu Švedske u ovom gradu. „Švedske vlasti su obavijestile Vladu Australije da su se juče sastali sa višim zvaničnicima Sjeverne Koreje i da su, u ime Australije, postavili ovo pitanje“, izjavio je premijer Australije Scott Morrison.

Morrison je zahvalio Švedskoj na "neprocjenjivoj pomoći" u Sigleyevom puštanju na slobodu, rekavši da je to primjer efikasnosti međuvladine saradnje i iza kulisa diplomatije. On je i objavio vijest o Sigleyevom puštanju u Predstavničkom domu parlamenta Australije.

Švedska je jedna od rijetkih zapadnih zemalja koje imaju ambasadu u Sjevernoj Koreji i često djeluju kao posrednici za druge države, piše BBC. Dodaju i da je javno suočavanje sa Sjevernom Korejom moglo samo pogoršati situaciju po Aleca Sigleya.

Inače, Sigley je jedan od rijetkih stranaca koji žive u Sjevernoj Koreji, gdje je vodio i ture za turiste iz zapadnih zemalja.

Reuters navodi da razlog njegovog pritvaranja nije poznat, te da je bio redovan saradnik međunarodnih medija na temu života u Sjevernoj Koreji, o čemu je uvijek govorio sa oduševljenjem.

Tretiranje stranaca, najčešće iz SAD-a, u tajnovitoj Sjevernoj Koreji, dugo je sporno pitanje. Neki su godinama držani u zatvoru zbog optužbi za špijuniranje, podsjeća Reuters.

Američki student Otto Warmbier zatvoren je 2016. i osuđen na 15 godina teškog rada, zbog, kako su naveli mediji u Sjevernoj Koreji, pokušaja krađe predmeta na kojem je bio ispisan politički slogan.

Nakon 17 mjeseci, vraćen je u Sjedinjene Države, u komi i nekoliko dana kasnije je preminuo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG